latinica  ћирилица
11/08/2024 |  21:10 ⇒ 21:10 | Autor: SRNA

Šulić: Požari i nepogode ne poznaju politiku i granice

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić apelovao je na nadležne institucije u BiH da po strani ostave dnevnopolitička prepucanja i što hitnije izdaju odobrenje za uključivanje helikoptera MUP-a Srbije u akciju gašenja požara na području Nacionalnog parka "Sutjeska" i Zelengore.
Denis Šulić - Foto: RTRS
Denis ŠulićFoto: RTRS

- Helikopterski servis Republike Srpske već dva dana ulaže nadljudske napore u gašenju požara koji se sve više širi i prijeti da uništi Nacionalni park "Sutjeska" i područje Zelengore, koji ne samo da su turistički i istorijski značajni za našu zemlju, već su i prirodni rezervati - rekao je Šulić.

Nažalost, ističe Šulić, i pored pune podrške nadležnih institucija u Srpskoj, Helikopterski servis Republike Srpske ima ograničene kapacitete i neophodna je podrška iz Srbije kako bi se požari lokalizovali i spriječilo njihovo dalje širenje.

- Požari i nepogode ne poznaju politiku i granice, kao što to u ne treba da čine ni pružanje pomoći i podrške u ovim situacijama. Zato od kolega iz Savjeta ministara tražim da makar na trenutak po strani ostave politiku i prihvate pomoć i ispruženu ruku Srbije - rekao je Šulić za Srnu.

On je apelovao i na poslanike koji su dio Zelenog kluba, koji su okupljeni sa svih nivoa oko pitanja ekologije i održivog razvoja, da se uključe u rješavanje ovog pitanja i politički djeluju da predstavnike svojih političkih partija u Savjetu ministara i drugim institucijama da se što hitnije uključe u rješavanje ove situacije.