latinica  ћирилица
11/08/2024 |  21:15 | Autor: SRNA

Očekivani prihod od turizma u Srbiji viši od tri milijarde evra

Ukupan devizni priliv od turizma u Srbiji ove godine mogao bi da iznosi više od tri milijarde evra, s obzirom da se očekuje veći broj turista nego lani kada je bilo 4,2 miliona, od kojih je 2,1 milion stranih, izjavila je pomoćnik direktora Turističke organizacije Srbije Vesna Zlatić.
Beograd (Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Beograd (Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Zlatićeva je istakla da će ovogodišnji devizni priliv, ukoliko ovaj trend bude nastavljen, biti dvostruko viši nego prije pandemijske 2019. godine, kada je iznosio 1,4 milijarde evra.

Ona je navela da je u prvih šest mjeseci ove godine u Srbiji boravilo 2.038.026 turista, što je za 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a prema podacima Narodne banke Srbije, ostvaren je devizni priliv od 1,13 milijardi dolara, što je za 17 odsto više.

Zlatićeva je precizirala da je u posmatranom periodu bilo 1.025.900 stranih gostiju, što je za 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a domaćih 1.012.126 ili
šest odsto više.

Kada je riječ o turistima iz Republike Srpske, Zlatićeva je napomenula da Republički zavod za statistiku ne prati posebno turiste iz Srpske, već samo iz cjelokupne BiH, a prema podacima za prvih pet mjeseci, porastao je broj turista iz BiH.

- Udio turista iz BiH u ukupnom broju turista koji su posjetili Srbiju iznosi osam odsto, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodnu godinu - rekla je Zlatićeva.

Turisti iz BiH najviše posjećuju Beograd, Zlatibor, Novi Sad, Banju Koviljaču, kao i Suboticu odnosno Palić, te Vrnjačku Banju.