latinica  ћирилица
11/08/2024 |  21:49 ⇒ 12/08/2024 | 00:31 | Autor: TANЈUG

Zelenski: Rusi izazvali požar kod NE Zaporožje; Balicki: Ukrajinci granatirali NE

Ruska strana saopštila je da je do požara došlo na postrojenju sistema za hlađenje NE Zaporožje, nakon što su, kako se navodi, ukrajinske snage granatirale Energodar, gdje  se nalazi nuklearka.
Nuklearka Zaporožje (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Nuklearka Zaporožje (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Usled toga što su Oružane snage Ukrajine granatirale Energodara, došlo je do požara na objektu rashladnih sistema NE Zaporožje. Na mjestu požara rade zaposleni Ministarstva za vanredne situacije, a požari se gase - napisao je prorurski guverner Zaporoške oblasti Јevgenij Balicki.

Balicki je naglasio da nema prijetnje od eksplozije pare ili drugih posledica - svih šest blokova Zaporoške NE nalazi se u režimu hladnog gašenja, a pozadinsko zračenje oko stanice i u samom gradu je normalno.

Guverner je dodao da on, zajedno sa rukovodstvom stanice, drži situaciju pod kontrolom i da nema prijetnje, prenio je Interfaks.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da su ruske snage izazvale požar na prostoru nuklearne elektrane Zaporožje u južnoj Ukrajini i da je požar vidljiv sa teritorije pod kontrolom Kijeva.

Zelenski je na Telegramu saopštio da su nivoi radijacije normalni.

Јevhen Јevtušenko, šef vojne administracije u obližnjem Nikopolju, rekao je da su ruske snage zapalile "veliki broj automobilskih guma u rashladnim tornjevima".

- Možda je ovo provokacija ili pokušaj da se izazove panika u naseljima na desnoj obali bivšeg rezervoara - rekao je on, prenosi Kijev independent.

Prema riječima Јevtušenka, nivo radijacije u elektrani je normalan.