latinica  ћирилица
11/08/2024 |  23:46 ⇒ 12/08/2024 | 00:14 | Autor: sputniknews.com

Požar u Zaporoškoj nuklearki, Rusija optužuje Kijev

U postrojenju sistema za hlađenje Zaporoške nuklearne elektrane došlo je do požara, saopštio je gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.
Zaporoška nuklearka (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY) -
Zaporoška nuklearka (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

Prema njegovim riječima, uzrok požara je granatiranje Energodara od strane ukrajinskih oružanih snaga.

- Trenutno je svih šest energetkih blokova stanice u režimu hladnog gašenja. Nema opasnosti od eksplozije pare niti ima drugih posljedica. Radijacija oko nuklearne elektrane i grada Energodara je u normali - napisao je ona.

Blicki je pojasnio da zaposleni Ministarstva za vanredne situacije rade na gašenju požara.

Da požar ni na koji način nije uticao na rad stanice potvrdila je i pres-služba Zaporoške nuklearke. Ističe se da stanica radi normalno. Radijacija oko objekta je u normali.

Ovaj incident je prokomentarisala i zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Teroristi u Kijevu, pod rukovodstvom kolektivnog Zapada, uništili su svoju zemlju, ubili narod Ukrajine, potkopali globalnu energetsku i prehrambenu bezbjednost, a sada su započeli nuklearni teror na kontinentu - istakla je ona.

Zaporoška nuklearka nalazi se na lijevoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. U oktobru 2022. godine nuklearna elektrana je prešla u vlasništvo Rusije. Ukrajinska vojska redovno granatira grad i teritoriju obližnje nuklearke.

Kijev tvrdi da ruske snage gađaju nuklearku dok su u IAEA u više navrata isticali da ne mogu da kažu odakle je gađan taj objekat.