latinica  ћирилица
12/08/2024 |  08:26 ⇒ 10:53 | Autor: SRNA

Ostin naredio raspoređivanje podmornice sa projektilima na Bliski istok

Američki ministar odbrane Lojd Ostin naredio je raspoređivanje podmornice "DŽordžija" naoružane navođenim projektilima na Bliski istok, saopšteno je danas iz Pentagona.
Američka podmornica (Foto: EPA/WOOHAE CHO / POOL) -
Američka podmornica (Foto: EPA/WOOHAE CHO / POOL)

Analitičari navode da je podmornica "DŽordžija" raspoređena u Sredozemno more u julu, ali da je veoma rijetko da vojska javno objavi raspoređenje sličnih sredstava.

U saopštenju američke vojske navodi se da je odluka o raspoređenju podmornice donijeta nakon Ostinovog razgovora sa izraelskim ministrom odbrane Јoavom Galantom, te da je ukazano i da udarna grupa "Abraham Linkoln" treba da ubrza svoj dolazak u region.

- Američki ministar odbrane ponovio je posvećenost Vašingtona svakom mogućem koraku za odbranu Izraela i ukazuje se na jačanje američkog vojnog prisustva i kapaciteta širom Blsikom istoka usljed eskalacija tenzija u regionu - ističe se u saopštenju.

Američka vojska ranije je saopštila da će rasporediti dodatne borbene avione i brodove mornarice na Bliski istok jer Vašington pokušava da ojača odbranu Izraela.

Lider političkog biroa palestinske militantne organizacije Hamas Ismail Hanije ubijen je u iranskoj prijestonici tokom proteklog mjeseca, što je izazvalo prijetnje Irana odmazdom protiv Izraela, koji nije preuzeo odgovornost za ubistvo.

Napad i ubistvo višerangiranog vojnog lidera libanske organizacije Hezbolah Fuad Šukra na jugu Bejruta izazvalo je dodatne tenzije i zabrinutost od širenja sukoba.