latinica  ћирилица
12/08/2024 |  09:29 ⇒ 11:50 | Autor: SRNA

Kusturić: Požar se proširio, odgovornost na Sarajevu jer ne odobrava pomoć Srbije

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je da se požar proširio tokom noći u Nacionalnom parku "Sutjeska" kod Foče i da je aktivan još jedan na teritoriji Bileće, te apelovao da se odobri dolazak helikoptera iz Srbije bez čije pomoći požar neće biti stavljen pod kontrolu, što u ovom trenutku ne dozvoljava Sarajevo i ministar Elmedin Konaković.
Boban Kusturić - Foto: RTRS
Boban KusturićFoto: RTRS

- Mislim da nećemo ugasiti ovaj požar u NP, a trebalo bi da počnemo s gašenjem požara u Bileći. Uputio bih apel Sarajevu da odobre dolazak helikoptera iz Srbije koji imaju vedro od 5.000 litara i pomogne nam. Da je taj helikopter bio ovdje, ovaj požar bi već bio ugašen - poručio je Kusturić.

Navodi da je u kontaktu sa komandantom Helikopterske jedinice MUP-a Srbije, te da već imaju zahtjev iz Grčke za gašenje požara i angažman njihovog helikoptera.

- Helikopterska jedinica MUP-a Srbije već je gasila požar u Sjevernoj Makedoniji tri puta i oni su ima zahvalni na tome. Samo pametni iz Sarajeva ne dozvoljavaju da helikopter dođe ovdje. Lično ih smatram odgovornim za svu štetu koja je iz časa u čas sve veća i veća - istakao je Kusturić za Srnu.

Najveća odgovornost je na ministru inostranih poslova Elmedinu Konakoviću koji, po riječima Kusturića, skuplja jeftine političke poene dok požar uništava sve pred sobom.

- Poručujem ovima u Sarajevu, koji sprečavaju dolazak helikoptera iz Srbije, da pronađu pomoć helikoptera iz bilo koje druge države da nam pomogne. Nije važno da li su to Slovenija, Hrvatska ili bilo koja druga država koje su nam pomagale i za vrijeme poplava 2014. godine. Letio sam s njima tada i niko iz Republike Srpske nije pravio problem. Lično ću pohvaliti taj potez - naglasio je Kusturić.

Međutim, smatra da za Sarajevo nije upitan dolazak helikoptera, već je problem što je helikopter iz Srbije.

- To odgovorno tvrdim. Odgovorni su oni u Sarajevu jer se nudi pomoć a oni je ne prihvataju. Šteta je sve veća i veća. Požar je već zahvatio crnogoričnu šumu. Zbog čega, kada se moglo reagovati - rekao je Kusturić.

Naglašava da je svaka sekunda dragocjena, te zbog toga traži hitnu reakciju.

- Treći dan moji piloti i ja letimo po sedam časova. Dajemo maksimum i prenosimo realno stanje na terenu. To mogu potvrditi i piloti Oružanih snaga BiH koji su jutros bili na gašenju požara - istakao je Kusturić.

On kaže da to nije dovoljno, te da je angažovan i helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

- Uključen je i helikopter MUP-a Republike Srpske koji će prebacivati vatrogasce na nepristupačna mjesta. Problematično je što se pojavio još jedan požar u Bileći i to je velika požarišna linija - rekao je Kusturić.

Navodi da je do sada u NP kod Foče izbačeno preko 100 tona vode, te je istakao da trenutni angažman nije dovoljan da se požar stavi pod kontrolu.