latinica  ћирилица
12/08/2024 |  10:37 ⇒ 13:47 | Autor: SRNA

Agencija za zaštitu ličnih podataka: Upozorenje korisnicima Fejsbuka, Instagrama i Vocapa

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH pozvala je korisnike usluga kompanije Meta u BiH, na oprez pri objavi ličnih podataka na stranicama Fejsbuka, Instagrama i Vocapa.
Društvene mreže (Foto: EPA/ANDREJ CUKIC) -
Društvene mreže (Foto: EPA/ANDREJ CUKIC)

Agencija je podsjetila na nedavne promjene koje je pokrenula Meta, koja je 26. juna promijenila politiku privatnosti za svoje korisnike, a da pri tome nije obavijestila korisnike u BiH, te i još nekim zemljama u regiji koje nisu članice EU.

Promjene se odnose na obradu i korištenje svih podataka korisnika /lični podaci, fotografije, video zapisi, objave, komentari/ ove kompanije za razvoj za sada neodređene i neobjašnjene tehnologije vještačke inteligencije, a bez jasnog obavještenja svrhe i namjene razvoja takve tehnologije.

Korisnicima iz BiH nije data mogućnost odbijanja takve upotrebe podataka.

O tim novinama korisnici iz BiH nisu upoznati, dok su državljani EU prilikom ulaska na platforme dobili upozorenje da se politika mijenja, pa potom i opciju da podatke povuku iz planiranog treninga vještačke inteligencije.

Agencija za zaštitu ličnih podataka smatra da je "Meta" bila u obavezi da istu opciju ponudi i korisnicima u BiH, te i drugim zemljama u regionu koje nisu članice EU.

Institucije nadležne za zaštitu ličnih podataka u regionu se suočavaju sa negativnom činjenicom da "Meta" nije imenovala predstavnike sa kojim bi institucije sarađivale.

Agencija se 29. jula obratila kompaniji "Meta" sa zahtjevom da se dostave podaci predstavnika sa kojim bi mogli uspostaviti kontakt povodom navedenog pitanja i odgovor nije još dobila.

Agencija očekuje da će se u doglednom vremenu predstavnici navedene kompanije obratiti kako bi se trajno riješio problem u vezi informisanja građana BiH u vezi sa obradom podataka koju "Meta" provodi, te se građanima obezbijedila identična prava na zaštitu ličnih podataka i privatnosti kakva imaju građani EU.