latinica  ћирилица
12/08/2024 |  10:44 | Autor: SRNA

Vukadinović: Situacija alarmantna, manimo se politikantstva

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović apelovao je na ministre u Savjetu ministara da se odobri upotreba helikoptera Sektora za vanredne situacije Vlade Srbije za pomoć gašenja požara na Zelengori, jer je situacija na požarištu alarmantna.
Milan Vukadinović (Foto: opstinafoca.rs.ba) -
Milan Vukadinović (Foto: opstinafoca.rs.ba)

Pored Helikopterskog servisa Republike Srpske, od jutros se u gašenje požara uključio i helikopter Oružanih snaga BiH, a kako su naveli iz Nacionalnog parka "Sutjeska", vatra je zahvatila i borovu šumu, dok je cijelo požarište površine oko 150 hektara.

Vukadinović ističe da Helikopterski servis Republike Srpske i jedinice koje su angažovane na gašenju požara tri dana uz nadljudske napore pokušavaju da obuzdaju vatru, ali da je evidentno da sa tom nosivosti vedara ne mogu uspjeti ni Helikopterski servis, ni Oružane snage.

- Oružane snage su jutros poslale jedan helikopter, iako su trebala da budu angažovana dva, ali, prema nezvaničnim informacijama, taj drugi je u kvaru. Nadamo se da će sutra i taj helikopter biti upućen na požarište, ali ponovo apelujem da ostavimo politiku, situacija je alarmantna, i da se odobre svi raspoloživi resursi - rekao je Vukadinović.

Pozvao je sve nadležne u Savjetu ministara, koji mogu da pomognu, da odobre upotrebu helikoptera iz Srbije nosivosti 5.000 litara vode.

- Imamo informaciju da je Srbija voljna da ustupi još par takvih helikoptera, jer bi samo oni mogli veoma brzo da ugase požar. Ovako, situacija se samo dodatno komplikuje i nisam siguran da će ovi momci koji gase požar uspjeti. Bojim se ukoliko budemo odugovlačili sa ovom procedurom i igrali se politikom i politikantstvom, da ćemo doći u situaciju da Nacionalni park i Zelengora izgledaju mnogo drugačije, što bi bilo više nego poražavajuće - upozorio je načelnik opštine Foča.

On je zahvalio i Helikopterskoj jedinici MUP-a Republike Srpske, koja prevozi vatrogasce sa lokaciju na lokaciju, te svima koji su se odazvali na apel fočanske Teritorijalne vatrogasne jedinice.

- Vatrogasci iz Ilidže su već na terenu, očekujemo ekipe iz Gacka. Iz Plužina, nažalost, nisu bili u mogućnosti da nam pomognu, jer i oni imaju požar na lokalitetu svoje opštine. Iskreno se nadam da ćemo uspjeti, ali opet apelujem na sve institucije da omoguće upotrebu raspoloživih resuresa, dakle, ne samo helikoptera Oružanih snaga BiH, nego i MUP-a Srpske i Sektora za vanredne situacije Vlade Srbije da probamo da zaustavimo ovu vatrenu stihiju - poručio je Vukadinović.

Direktor Nacionalnog parka Zoran Čančar potvrdio je da od jutros požar gase dva helikoptera, a da su na teren prebačeni i vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice Foča, Vatrogasnog društva Ilidža i pripadnici civilne zaštite.

- Iako su na terenu dva helikoptera, teško da mogu obuzdati vatrenu stihiju jer vjetar i dalje duva i širi požar. Nije važno odakle su helikopteri, samo da ugasimo vatru. Zaista ne razumijem da se u ovim okolnoszima neko bavi politikom, usmjesto da hitno reaguje i odobri polijetanje helikoptera MUP-a Srbije koji bi pomogao u gašenju - rekao je Čančar.