latinica  ћирилица
12/08/2024 |  11:11 ⇒ 11:11 | Autor: RTRS

Košarac: Zašto bošnjački političari od humanitarne misije prave političku temu?

Hoće li ministri u Savjetu ministara Elmedin Konaković, Zukan Helez i Edin Forto preuzeti odgovornost zbog činjenice da požar u NP Sutjeska nije stavljen pod kontrolu, nego se tokom noći proširio, prijeteći nesagledivom štetom, istakao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Podsjetio je da je požar već zahvatio crnogoričnu šumu, te dodao da je to moglo biti spriječeno.

Naglasio je da bez helikoptera iz Srbije požar neće moći biti ugašen.

- Ali ovaj bošnjački trojac i dalje rasplamsava političke vatre i tenzije, jer i dalje ne daju saglasnost za pomoć iz Srbije. Ponovo ih pozivam da u najkraćem roku daju potrebne saglasnosti, kako bismo izbjegli katastrofalne posljedice po NP Sutjeska - naveo je Košarac u objavi na Instagramu.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Istakao je da Helikopterski servis Srpske već treći dan gasi požare u ovom području.

- Imali su pomoć helikoptera OS BiH, ali njegov kapacitet nije dovoljan. Da bi požar bio stavljen pod kontrolu, neophodan je angažman helikoptera Srbije koji imaju vedro od 5.000 litara. Ne razumijem zašto bošnjački političari od humanitarne misije prave političku temu! Zaista nije ni vrijeme ni mjesto za to. Pozivam ih da prevaziđu unutrašnje bolesti, sujetu i ego - rekao je Košarac.

Naveo je da su Helikopteri iz Srbije gasili požare u Sjevernoj Makedoniji.

- Grčka, koja je članica NATO-a, traži pomoć helikoptera Srbije u gašenju požara. Nikome nije palo na pamet da problematizuje dolazak helikoptera iz Srbije. Ljudi su svjesni opasnosti i žele regionalnu pomoć i saradnju da bi se izbjegle katastrofalne posljedice. Srbija je stoprocentno opredijeljena da nam pomogne, ali problem je u bespotrebnom politikanstvu Sarajeva - izjavio je Košarac.Ko

Košarac kaže da dodatni problem leži u činjenici da je buknuo novi požar kod Bileće, koji takođe zahtijeva intervenciju Helikopterskog servisa Srpske.

- Helikopterski servis Srpske i direktor Boban Kusturić herojski se bore protiv vatrene stihije i niko nema pravo da im uskraćuje pomoć, pogotovo ne iz isključivo politikantskih razloga. Apelujem na odgovorno i politički zrelo razmišljanje i postupanje - zaključio je Košarac.