latinica  ћирилица
12/08/2024 |  11:17 ⇒ 14:08 | Autor: RTRS

Širi se požar u NP Sutjeska; Bez pomoći Srbije neće biti stavljen pod kontrolu (VIDEO)

Tokom noći proširio se požar u Nacionalnom parku Sutjeska. Gašenje otežava jak vjetar. Požar je zahvatio i borovu šumu. Dva helikoptera Helikopterskog servisa Srpske učestvuju u gašenju, kao i helikopter Oružanih snaga BiH. Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić apelovao je da se odobri dolazak helikoptera iz Srbije bez čije pomoći požar neće biti stavljen pod kontrolu, što u ovom trenutku ne dozvoljava Sarajevo i ministar Elmedin Konaković.
Požar, NP Sutjeska - Foto: RTRS
Požar, NP SutjeskaFoto: RTRS

Da bez pomoći helikoptera MUP-a Srbije neće biti moguće ugasiti požar, procjenjuje i direktor Helikopterskog servisa Srpske Boban Kusturić. Sarajevo smatra Kusturić odgovornim za svu štetu koja je sve veća i veća.

- Bez obzira na to što su uključene Oružene snage, ne vjerujem da možemo i da ćemo moći ugasiti požar kod NP Sutjeska. A trebali bi početi gasiti požar na području opštine Bileća. Uputio bih još jednom apel ovima u Sarajevu da odobre helikopter Srbije koji ima vedro pet hiljada litara da dođu da nam pomognu u gašenju požara i odgovorno trvdim da je taj helikopter bio ovdje da bi požar bio ugašen - izjavio je Kusturić.

Širi se požar u Nacionalnom parku Sutjeska. Vremenski uslovi ne pogoduju gašenju vatrene stihije koja se premješta s jednog dijela parka na drugi. Travnate površine gore, a najveći izazov je gašenje požara u visokoj borovoj šumi. Osim dva helikoptera Helikopterskog servisa, jednog Oružanih snaga, na terenu su i vatrogasci sa naprtnjačama.

- Ljudi su na terenu, transportovani na lice mjesta. Sad pokušavaju sa naptnjačama jer je nepristupačan teren. Tako da je i rizično, ali eto pokušpavamo na sve načine da lokalizujemo požar. I mislim, daćemo ga u toku dana potpuno riješiti. Osim ove borove šume koja će sigurno imati, teško će biti za gašenje, jer se stvara podzemni požar i onda je to teško sanirati - rekao je direktor Nacionalnog parka Zoran Čančar.

I pored nadljudskih napora pripadnika helikopterskog servisa Srpske, u posljednja tri dana, zbog male nosivosti vedara, nema napretka u gašenju požara, upozorava načelnik opštine Foča Milan Vukadinović.

Ni to što je u gašenje uključen i helikopter Oružanih snaga ne pomaže. Zbog situacije koja je, kaže, alarmantna, apeluje na ministre u Sarajevu da se odobre svi raspoloživi resursi.

- Mi smo poslali tokom jučerašnjeg dana iskoordinirali sa svim ministarstvima sa svim ljudima, naravno, preko naše Republičke civilne zaštite, jer je to put da uspostavimo kontakt sa nivoom Savjeta ministara. I u tom dijelu apelujem na sve ljude u Savjetu ministara koji mogu da pomognu da odobre upotrebu KAM-a od pet hiljada litara nosivosti vedra koji je stacioniran u Trebinju. Imamo informacije da je Srbija voljna da ustupi još takvih helikoptera, jer samo takvi helikopteri, siguran sam da bi vrlo brzo ugasili požar - naveo je Vukadinović.

Predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković izjavio je da požar na području Nacionalnog parka "Sutjeska" i Zelengore gase vatrogasci iz Foče i pripadnici Republičke uprave civilne zaštite, kao i da bi veći broj helikoptera sigurno značio bržu i efikasniju intervenciju.

- Prvo nastupaju jedinice Nacionalnog parka namijenjene za gašenje požara u parku. Ukoliko ove snage nisu dovoljne, prema našim propisima, traži se pomoć susjednih vatrogasnih jedinica. Kolega mi nije rekao ništa po tom pitanju, da li treba da se traži ili ne. Imamo na raspolaganju zemaljske snage plus helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske - naveo je predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković.

Najveća odgovornost je na ministru inostranih poslova Elmedinu Konakoviću koji, po riječima Kusturića, skuplja jeftine političke poene dok požar uništava sve pred sobom.

Poručujem ovima u Sarajevu, koji sprečavaju dolazak helikoptera iz Srbije, da pronađu pomoć helikoptera iz bilo koje druge države da nam pomogne. Lično ću pohvaliti taj potez, naglasio je Kusturić.