latinica  ћирилица
12/08/2024 |  13:06 ⇒ 13:07 | Autor: SRNA

Vipotnik: Nije vrijeme za raspirivanje političkih požara

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik istakao je za da je u stalnom kontaktu sa rukovodstvom Nacionalnog parka "Sutjeska" i nastoji da, u skladu sa kapacitetima i nadležnostima, pomogne da se požar koji prijeti da izazove nesagledivu ekološku štetu stavi pod kontrolu, te ocijenio da nije vrijeme za raspirivanje političkih požara.
Bojan Vipotnik - Foto: RTRS
Bojan VipotnikFoto: RTRS

- Beskrajno sam zahvalan Helikopterskom servisu Republike Srpske, MUP-u Republike Srpske, pripadnicima vatrogasnih jedinica, kao i pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su se pridružili nadljudskim naporima da se požar u blizini Nacionalnog parka Sutjeska stavi pod kontrolu - rekao je Vipotnik.

On je još jednom pozvao kolege u Sarajevu da bez odlaganja dopuste angažman helikoptera iz Srbije ili bilo koje druge zemlje u regionu koja je spremna da pomogne da se ovaj požar ugasi.

- Krajnje je vrijeme da nam se kolege iz Savjeta ministara pridruže u gašenju vatre koja prijeti da uništi ovaj biser svjetske prirodne baštine. U vrijeme kad stvarni požari bukte, nije vrijeme za raspirivanje političkih požara - poručio je Vipotnik za Srnu.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je jutros za Srnu da se požar u NP "Sutjeska" kod Foče proširio tokom noći i da je aktivan još jedan na teritoriji Bileće, te apelovao da se odobri dolazak helikoptera iz Srbije bez čije pomoći požar neće biti stavljen pod kontrolu, što u ovom trenutku ne dozvoljava Sarajevo i ministar Elmedin Konaković.