latinica  ћирилица
12/08/2024 |  13:57 ⇒ 14:06 | Autor: SRNA

Srpkinji u Đakovici opet kamenovana kuća

Srpkinja koja je jedini povratnik u Đakovicu Dragica Gašić danas je, po povratku sa liječenja u centralnoj Srbiji, na svojoj kući zatekla kamenovan i polomljen prozor u spavaćoj sobi, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.
Đakovica, kamenovana povratnička kuća - Foto: SRNA
Đakovica, kamenovana povratnička kućaFoto: SRNA

- Ta hrabra i ponosna žena, koja je riješila da se vrati na svoje ognjište i da živi u Đakovici, odakle su svi Srbi morali da se isele kako bi sačuvali žive glave, ničim nije zaslužila ovakvo nasilje i šikaniranje kome je izložena od samog početka niti mržnju koju prema njoj gaje lokalni ekstremisti samo zato što je Srpkinja - navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije podsjećaju da su ovoj Srpkinji ekstremisti lijepili na prozore slike preklanih ljudi, zabranjeno joj je da kupuje hljeb u lokalnom marketu, nije joj dozvoljeno da zamijeni vrata doma koji je više puta obijan, a sada je i kamenovan.

Kancelarija zahtijeva od predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da izvrše pritisak kako bi Dragici Gašić i njenoj imovini bili garantovani bezbjednost i nepovredivost.

Razbijen prozor na kući Dragice Gašić je, ističe se u saopštenju, slikovit primjer kako danas Srbi žive i opstaju na Kosovu i Metohiji, posebno povratnici i kakve su u stvarnosti posljedice ideologije mržnje koju propovijedaju Aljbin Kurti i njegov režim.

- Četvrt vijeka od završetka ratnih sukoba, na Kosovu i Metohiji nisu, uprkos naporima međunarodne zajednice, stvoreni ni minimalni uslovi za postojanje multietničkog društva, a one koji danas žele da otvaraju most preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici pitamo koliko prozora namjeravaju da polome u sjevernom dijelu grada? - ističu iz Kancelarije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju pomoći će Dragici Gašić da sanira štetu i da istraje u svom naumu da ne dozvoli da je ekstremisti otjeraju iz Đakovice, ali i informisati sve međunarodne organizacije, posebno OEBS, o ovom incidentu.