latinica  ћирилица
12/08/2024 |  14:25 | Autor: SRNA

Udruženja veterana "Garda Panteri": Urediti spiskove i spomenik otvoriti 9. januara

Predsjednik Udruženja veterana "Garda Panteri" Petar Cvijetinović smatra da bi trebalo prihvatiti stav većine boračkih udruženja da se urede spiskovi poginulih boraca i da se otkrivanje centralnog spomen-obilježja kvalitetno pripremi za 9. januar 2025. godine.
Garda Panteri - Foto: RTRS
Garda PanteriFoto: RTRS

- Očekujemo da se ovo prihvati i kao stav Udruženja veterana `Garda Panteri` u vezi s terminom otkrivanja centralnog spomenika poginulim borcima, jer treba izbjeći politizaciju ovog događaja i spomenik otkriti 9. januara. Činjenica je da spomenik još nije ni završen i da neće biti završen do termina kada je najavio gradonačelnik Banjaluke, a to potvrđuje naš stav da otkrivanje spomenika treba ostaviti za 9. januar - rekao je Srni Cvijetinović.

On je dodao da su se na spomenik počela upisivati imena boraca iz Republike Srpske Krajine koji su poginuli u Republici Srpskoj, a da na spisku nedostaje jedan broj boraca.

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak izjavio je ranije Srni da Centralno spomen-obilježje koje se u Banjaluci gradi u čast svih boraca palih za slobodu Republike Srpske, ni u kojem slučaju ne smije postati predmet politizacije, te stoga predlaže da bude otkriveno 9. januara, na Dan Republike.