latinica  ћирилица
12/08/2024 |  14:32 ⇒ 14:32 | Autor: SRNA

Mikec i Perišić: Velika čast je predstavljati svoju zemlju (FOTO)

Strijelac Damir Mikec, koji je na Olimpijskim igrama u Parizu osvojio zlato zajedno sa Zoranom Arunović, i taekvondistkinja Aleksandra Perišić, koja je osvojila srebrnu medalju, istakli su po dolasku u Beograd da su ponosni što su predstavljali svoju zemlju.
Damir Mikec (foto:  TANJUG/JADRANKA ILIĆ/ bs) -
Damir Mikec (foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ/ bs)

Mikec je rekao da su on i Arunovićeva zaslužili da osvoje zlatnu medalju i da će to pamtiti za cijeli život, kao i da je bila velika čast predstavljati svoju zemlju na Olimpijskim igrama u Parizu.

- Turci su zaslužili finale, ali je zlato, ipak, naše. Zaslužili smo da osvojimo ovu medalju - rekao je Mikec na konferenciji za novinare po slijetanju aviona na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Mikec, koji je ostao u Parizu da bodri ostale srpske sportiste, dodao je da tu podršku i jedinstvo nije želio da propusti.

- Ostaje žal za nekim propuštenim prilikama, ali mislim da možemo biti zadovoljni sa pet medalja. Počastvovan sam što sam bio nosilac i zastave na zatvaranju. Velika čast predstavljati svoju zemlju na takvom takmičenju - rekao je Mikec, dodajući da su mu u planu i naredne Olimpijske igre u Los Anđelesu.

Opisujući meč u borbi za zlato, Mikec je rekao da je situacija bila takva da su on i Zorana morali da pokažuo svoje najbolje izdanje i da su bili najhrabriji kada je to bilo najpotrebnije.

- Poslednji hitac neću nikada zaboraviti. Srce mi je umalo eksplodiralo i pokušao sam istom tehnikom disanja da se smirim. Na sreću, uspeo sam i kada sam proverio svoj i tuđe rezultate, to je bila erupcija sreće. Pola sata nisam znao šta je Zorana opalila - rekao je Mikec.

On je rekao da je osvojio sve medalje u svom sportu, ali da to nije kraj.

- Idemo dalje da obradujemo naciju sa još nekim medaljama. I dalje želim još i što ne bi bila motivacija da u Los Anđelesu uzmem individualnu medalju i ostavim generalno dublji kraj u svom sportu - rekao je Mikec.

Njegov trener i brat Goran Mikec je rekao da će prvo da se odmore, pa vidjeti šta dalje, te dodao da su jedinstvo i zajedništvo, koje imaju srpski sportisti, nešto jedinstveno, te dodao da su su Zorana i Damir pokazali da su najbolji na svijetu u samom finalu.

Perišićeva je rekla na odvojenoj konferenciji za novinare da je sa trenerom ponosna na sve što su uradile i da joj je puno srce.

Aleksandra Perišić (foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ/ bs)

Ona je rekla da je ovo za nju veliko isksustvo i da je sve vrijeme bila fokusirana na svoje mečeve.

- Nisam još svesna veličine medalje i tek ću kasnije biti svesna šta sam uradila. Nadam se da sam ohrabrila mnogo dece da se bave sportom. Preponosne smo. Ovo je bio težak put, ali ne planiramo da stanemo. Puno nam je srce zbog toga što smo postigle - rekla je ona.

Njen trener Petra Butal Kovačić je rekla da su ona i Aleksandra ponosne jedna na drugu i na sve ljude koji su bili uz njih i podržavali.

- Ostaje ta mala žalba za zlatom, jer znamo da je Aleksandra sposobna da ga uzme ali budućnost je pred nama... Bile smo sasvim solidne, veliki snovi su mogući - dodala je Kovačićeva, dodajući da ovaj proces traje od početka Aleksandrine karijere.

Ona je prokomentarisala čitav turnir i pobjednicu Vivijen Marton iz Mađarske.

- Suđenje je bilo dosta čudno, kao da smo se bavili drugim sportom. Morali smo da menjamo taktiku u hodu. Bilo nam je strašno što su favoritkinje ispadale odmah. Mađarica je imala svoj dan, da mene pitate nikad je ne bih odabrala za pobednicu Igara, ali je iskoristila svoj dan - rekla je Kovačićeva.