latinica  ћирилица
12/08/2024 |  14:50 ⇒ 16:09 | Autor: RTRS

"Kočićev zbor" pod pokroviteljstvom predsjednika Republike i Vlade Srpske

Program 59. "Kočićevog zbora" biće održan od 22. do 25. avgusta u Beogradu i Banjaluci, te u Stričićima pod pokroviteljstvom predsjednika Republike i Vlade Republike Srpske, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture nakon današnje konstitutivne sjednice Organizacionog odbora za obilježavanje ove manifestacije.
Organizacioni odbor "Kočićevog zbora" - Foto: Ustupljena fotografija
Organizacioni odbor "Kočićevog zbora"Foto: Ustupljena fotografija

- Imajući u vidu da je riječ o manifestaciji koja je posvećena djelu i imenu najpoznatijeg književnika i tribuna naših prostora Petru Kočiću, izražena je potreba da se "Kočićevom zboru" vrati republički značaj kroz jačanje književnog i kulturnog programa u saradnji sa Udruženjem književnika Republike Srpske i republičkih institucija kulture - navedeno je u saopštenju.

Na sjednici je istaknuto da će biti obezbijeđeni svi organizacioni, finansijski i kadrovski kapaciteti za što kvalitetniju organizaciju događaja.

Iz Ministarstva su naveli da će zvanični program 59. "Kočićevog zbora" biti predstavljen u četvrtak, 15. avgusta, nakon sjednice Organizacionog odbora.

Program manifestacije biće realizovan u Beogradu i Banjaluci, te u Stričićima, na lokacijama na kojima se održavao više od pet decenija, gdje je planirano tradicionalno zborovanje i bogat kulturno-umjetnički program u čiju pripremu će biti uključene i okolne opštine.

- Imajući u vidu da je manifestacija posvećena Petru Kočiću jedna od najznačajnijih u Republici u kontekstu književnosti i kulture, formirane su komisije na čelu sa sekreterijatom u okviru Organizacionog odbora koje će raditi na pripremi i realizaciji 59. "Kočićevog zbora" - navodi se u saopštenju.

Na sjednici je konstatovano da se "Kočićevo ognjište", kompleks posvećen Petru Kočiću na Zmijanju, čiju izgradnju je finansirala Vlada Republike Srpske u ukupnom iznosu od 120.000 KM, nalazi u zapuštenom stanju i u vezi s tim biće zatražena informacija od grada Banjaluka.

Organizacioni odbor čine predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Kabineta predsjednika Republike Srpske, Republičkog protokola, Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Banskog dvora Kulturnog centra, RTRS-a, Muzeja Republike Srpske, Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Turističke organizacije grada Banjaluka, Udruženja književnika Republike Srpske, Doma zdravlja i Policijske uprave Banjaluka, te Savjeta MZ Stričići.

Konstitutivna sjednica Organizacionog odbora, kojom je predsjedavala zamjenik predsjednika Organizacionog odbora i direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić, održana je u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je dogovoreno da se, umjesto predstavnika grada Banjaluke, koji se nisu odazvali pozivu za konstitutivnu sjednicu, Vladi uputi prijedlog za imenovanjem zamjenskih članova iz reda republičkih institucija kako bi se manifestacija uspješno realizovala.