latinica  ћирилица
12/08/2024 |  14:57 ⇒ 15:18 | Autor: TANЈUG

MUP: Crni vikend na srpskim putevima, u 11 nesreća poginulo 13 osoba

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da je u prethodna tri dana vikenda (petak-nedjelja) u 11 saobraćajnih nezgoda život izgubilo čak 13 osoba, uključujući i jedno dijete.
MUP Srbije -
MUP Srbije

Analizom okolnosti nastanka nezgoda utvrđeno je da je najčešći uticajni faktor neprilagođena brzina, slijede nepropisno preticanje i prelazak vozila u saobraćajnu traku za kretanje u suprotnom smjeru, a u dve nezgode je utvrđeno prisustvo alkohola kod izazivača nezgode.

U prethodnom periodu saobraćajna policija je maksimalno angažovala sve svoje kapacitete kako u kontroli učesnika u saobraćaju tako i na sprovođenju brojnih preventivnih aktivnosti sa ostalim subjektima, sa čime je javnost upoznata.

- Uprkos tome, ovaj vikend će biti zabilježen kao crni vikend na našim putevima. Utisak je da kao društvo olako prelazimo preko posljedica saobraćajnih nezgoda o kojima se javnost redovno i blagovremeno izvještava, kao i preko brojnih upozorenja i apela Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih subjekata. Okolnosti nas primoravaju da ukažemo na ovaj trenutak u kome je potrebno da građani, učesnici u saobraćaju, ali i svi subjekti koji se bave ovom oblašću, daju zajednički doprinos kako bi se unapredilo stanje bezbjednosti saobraćaja na našim putevima - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviće sa preventivnim aktivnostima kako bi se javnosti približio problem posljedica i obima stradanja u saobraćaju i kako bi jedan broj učesnika promijenio stavove i ponašanja i preuzeo dio lične odgovornosti za svoju i opštu bezbjednost.

Ujedno, nastaviće se sa intenzivnom kontrolom saobraćaja u cilju privođenja pravdi učinilaca najtežih saobraćajnih prekršaja i ostalih delikata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava saobraćajne policije će biti primorani i da u procesu donošenja novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima predlože i nova rigorozna rješenja kako bi se trajno eliminisale negativne pojave i rizična ponašanja na našim putevima od strane onih učesnika koji u tome istrajavaju u okviru postojećeg sistema bezbjednosti saobraćaja.