latinica  ћирилица
12/08/2024 |  15:39 ⇒ 21:43 | Autor: RTRS

Prijedor objavio Pravilnik za realizaciju projekta "Podrška podizanju plastenika" (VIDEO)

Grad Prijedor objavio je Pravilnik za realizaciju projekta "Podrška podizanju plastenika" i raspisao poziv za dodjelu.
Plastenik - Foto: RTRS
PlastenikFoto: RTRS

Ove godine planirana je podjela 60 plastenika.

Projekat "Podrške podizanju plastenika" na području Prijedora pokrenut je prošle godine, kada je plastenik dobila i Kristina Јanjić, nezaposlena majka petoro djece.

- Riječ je o plastenciima površine 40 kvadrata koji su se dijelili, bilo je kategorije po kojima su išli plastenici, tako da sam uzela isto i ja predala, kao nezaposleni roditelj - rekla je Kristina Јanjić iz Srednje Lamovite kod Prijedora.

Јanjići danas uveliko beru plodove iz plastenika koji im je rasteretio kućni budžet. Povrće su i ranije uzgajali, ali zbog klimatskih uslova, prinosi su bili loši.

- Značilo je puno, zato što prvenstveno mi smo uzgajali do sada na otvorenom, ali to je sve bilo, uzgojite ili vam kiša uništi, ili sunce, ili vako ili onako, uglavnom nije se moglo ubrati ništa - dodala je Јanjićeva.

Ovogodišnji javni poziv podrazumijeva podjelu 60 plastenika, površine 40 metara kvadratnih, za šta je iz budžeta Grada izdvojeno 30 hiljada maraka. Pravo učešća imaju nezaposlena lica koja imaju prebivalište i obavljaju poljoprivrednu proizvodnju u ruralnim područjima grada.

- Uzimajućui u obzir činjenicu da su negativni efekti klimatskih promjena sve izraženiji, smatramo da ćemo sa ovom mjerom pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva da olakšaju sebi egzistenciju, da im obezbijedimo koliko-toliko bolje uslove življenja - itakao je načelnik Odjeljenja za poljopivrednu i ruralni razvoj GU Prijedor, Žarko Tubin

Rok za podnošenje zahtjeva je 28. avgust, a sve dodatne informacije, zainteresovani mogu dobiti u prostorijama Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj.