latinica  ћирилица
12/08/2024 |  15:50 ⇒ 15:51 | Autor: SRNA

Goganović poručio Konakoviću, Helezu i Forti: Pokažite da su vam građani na prvom mjestu, a ne politikanstvo

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović rekao je da krajnje ljudski apeluje na ministre u Savjetu ministara Elmedina Konakovića, Zukana Heleza i Edina Fortu da daju saglasnost, odnosno odobrenje za angažovanje helikoptera MUP-aa Srbije u gašenju požara na teritoriji BiH.
Aleksandar Goganović - Foto: RTRS
Aleksandar GoganovićFoto: RTRS

Navodeći da su se u gašenju požara na teritoriji Nacionalnog parka "Sutjeska" od jutros uključile i Oružane snage, nakon što je Predsjedništvo BiH dalo odobrenje, Goganović je u izjavi za Srnu naglasio da se, nažalost, požari šire, a već su se formirala i nova žarišta u okolini Bileće, dok je, usljed visokih temperatura, moguća i pojava novih požarišta.

- Svi smo svjedoci da su cijelu BiH ovih dana zadesile vanredne vrućine koje prijete da ugroze kako materijalna dobra, tako i živote ljudi, ukoliko se hitno ne reaguje. Kapaciteti kojima raspolažu Oružane snage i Helikopterski servis Republike Srpske nisu dovoljni da se požari ugase i apelujem da se na ovu prirodnu nepogodu prestane gledati iz politikantskog ugla - ukazao je Goganović.

On je dodao da je sada, dok još nije kasno, neophodno omogućiti da pomoć iz Srbije stigne, budući da su njihovi helikopteri u pripravnosti i čekaju odobrenje.

Goganović je podsjetio da su političari iz Sarajeva govorili da se nakon angažovanja domaćih resursa, može tražiti i helikopter MUP-a Srbije.

- Stanje na terenu jasno ukazuje da je pomoć potrebna i očekujem od kolega u Savjetu ministara da postupe razumno i racionalno u ovim okolnostima, koje mogu biti i gore, ukoliko hitno ne budemo djelovali. Pokažimo svi zajedno da su nam građani, njihova bezbjednost i imovina na prvom mjestu - poručio je Goganović.