latinica  ћирилица
12/08/2024 |  15:56 | Autor: SRNA

Vlada FBiH: Za izmirenje obaveza prema 585 rudara 17 miliona KM

Vlada Federacije BiH donijela je odluku kojom je za četiri rudnika Koncerna Elektroprivrede BiH odobreno oko 17 miliona KM za uvezivanje radnog staža i uplatu doprinosa za ukupno 585 rudara.
Rudnik Zenica - Foto: RTRS
Rudnik ZenicaFoto: RTRS

Odlukom su odobrena sredstva Rudniku uglja "Kreka" Tuzla, te rudnicima mrkog uglja "Kakanj", "Breza", "Zenica" i "Abid Lolić" - Travnik za 90 radnika, koji su stekli uslove za penzionisanje čime je omogućeno uvezivanje radnog staža u iznosu od 4,5 miliona KM, te oko 11,7 miliona KM za 349 radnika koji ostvaruju pravo po sudskim presudama, sporazumnim prestancima ugovora o radu i otkazima ugovora o radu, a nisu stekli uslove za penzionisanje, saopšteno je iz Vlade FBiH.

- Sredstva će omogućiti ostvarivanje prava iz radog odnosa za 585 rudara. Iako je to bila isključiva obaveza uprava tih kompanija, Vlada je na sebe preuzela tu obavezu, jer bi u suprotnom svi ovi radnici ostali bez zasluženih otpremnina, zaostalih plata i prava na penziju - navedeno je u saopštenju.

Za rudnik mrkog uglja "Zenica" odobrena je i uplata doprinosa za osiguranje u slučaju nezaposlenosti za 146 radnika kojima je prestao radni odnos sporazumnim prestankom i otkazom ugovora o radu, za šta je izdvojeno 665.000 KM.

Ova sredstva biće isplaćena iz sredstava zavisnih društava-rudnika uglja u koncernu Elektroprivrede BiH, a obezbijeđena su odlukom o odobravanju davanja pozajmica rudnicima uglja.