latinica  ћирилица
12/08/2024 |  16:03 ⇒ 17:14 | Autor: RTRS

Ambasada SAD u BiH: Investitori treba da naprave dubinsku analizu prije ulaganja

Investitori bi se trebali zapitati gdje odlazi novac kada planiraju ulaganje, objavila je Ambasada SAD u BiH na svom Iks nalogu.
Ambasada SAD u BiH - Foto: ilustracija
Ambasada SAD u BiHFoto: ilustracija

Iz ove Ambasade poručuju da ih "izjava o investicijskoj klimi za BiH za 2024. godinu poziva da provedu rigoroznu dubinsku analizu prije ulaganja u BiH".

- To uključuje izbjegavanje izlaganja američkim sankcijama i potvrđivanje prava vlasništva nad zemljom kako bi se izbjeglo uplitanje u potencijalno nezakonit i/ili neustavan aranžman. Ovo je posebno važno u Republici Srpskoj, gdje secesionistički postupci čelnika, nastojanja da se protivustavno preuzme kontrola nad državnom imovinom i neprovođenje odluka visokog predstavnika stvaraju pravne rizike koji dodatno komplikuju poslovno okruženje - navode iz Ambasade SAD u BiH.

Iz Ambasade SAD poručuju da bi "potencijalni investitori trebali potražiti informisanog pravnog savjetnika za savjet o učincima odluka Ustavnog suda BiH iz jula 2024. godine, koji je u dva važna slučaja presudio da entiteti nisu nadležni raspolagati državnom imovinom na bilo koji način, uključujući vlasništvo, zakup, koncesiju ili privremeno korištenje.

Sud je takođe pojasnio da se svaka prenamjena državne imovine kvalifikuje kao raspolaganje, što je izričito zabranjeno - ističu iz Ambasade SAD u BiH.