latinica  ћирилица
12/08/2024 |  20:37 ⇒ 20:37 | Autor: SRNA

Karan: Zbog nediplomatskih izjava, Brand treba da "leti" preko granice

Profesor ustavnog prava Siniša Karan ocijenio je da su izjave člana Bundestaga Mihaela Branda nediplomatske, neprimjerene i da treba da "leti" iste sekunde preko granice.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

- Ako je ta država bila njegov domaćin, to je u najmanju ruku nediplomatski, neprimjereno i taj treba da `leti` iste sekunde preko granice. Nijedan parlamentarac kada dođe u drugu državu, ne bi rušio tu državu. Ako je to rekao još i Nijemac, to je dva puta gore. Njegovi djedovi su po ovim i brdima Kozare, Јasenovca, činili genocid nad srpskim narodom. Posljednja riječ koju Nijemac smije da izgovori drugom narodu, a pogotovo srpskom, je genocid - rekao je Karan.

On je novinarima na Tjentištu rekao da, kada bi na Njemačku, federalnu, saveznu državu, bili primijenjeni svi ti principe koje traži ovdje, iste sekunde bi se raspala.

Karan je napomenuo da su na ovim prostorima stotinama godina živjela tri naroda i da nikada nisu uspjela da nađu recept za suživot.

- Nauka, ustavno pravo, je dokazala da u državi u kojoj su dominantna dva ili tri konstitutivna naroda, ne može drugačije opstati nego federalna složena država i Dejton je, kako god to izgledalo, jedini prepoznao oblik mogućeg života i suživota u federalnoj složenoj multietničkoj BiH. Naruše li se ti principi, narušava se definitivno i nedvojbeno njen opstanak - rekao je Karan.

Brand je za sarajevsko "Oslobođenje" iznio niz uvreda i zluradih komenatara na račun Srpske, njenih institucija i predsjednika Republike Milorada Dodika lično.

Za Dejtonski sporazum je rekao da je riječ o "nepravednom dogovoru koji je nagradio ratne zločine" i koji "krši osnovne evropske i zapadne vrijednosti", te pozvao Njemačku, EU, NATO, OHR i druge da se "zauzmu za narod i budu protiv loših momaka" u BiH.