latinica  ћирилица
12/08/2024 |  22:13 ⇒ 22:18 | Autor: SRNA

Otvoren sajam knjiga na trgu Srbije u Istočnom Novom Sarajevu

Sajam knjiga otvoren je večeras na Trgu Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu, u organizaciji Matične biblioteke Istočno Sarajevo, pod pokroviteljstvom ove lokalne zajednice.
Sajam knjiga Istočno Novo Sarajevo - Foto: SRNA
Sajam knjiga Istočno Novo SarajevoFoto: SRNA

Sajam je otvorio zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović nakon čega je uslijedila besjeda pjesnika Đorđa Sladoja "Pod digitalnom opsadom".

Sladoje je istakao da je u krizi čitav svijet zbog brutalne jagme oko profita, te dodao da knjiga ne donosi profit, odnosno ne donosi ga brzo, jer je obrt duhovnog kapitala sporiji, ali da je dobit zagarantovana.

On je naglasio da su svi, ne samo pisana riječ, pod digitalnom opsadom, jer tehnologija tako galopira, da se ne zna šta će od ljudi napraviti, tako da je razumljiv strah, da će klasična knjiga doći na udar.

- Ima i onih pesimista koji smatraju da će takva knjiga nestati i da će preći na ekran, tamo gdje se ni najobrazovaniji i najspretniji ne mogu snaći, šta je tu važno, a šta nije - rekao je Sladoje.

On je istakao da je knjiga važna, jer je srpska kultura, kao i evropska, kultura knjige, te dodao da je razumljiv strah da će vještačka inteligencija, kada se iscrpe ljudski resursi, napraviti od čovjeka tehnološki višak, a takvom čovjeku neće biti do knjige, do onih koji je pišu i koji je štampaju.

Prema njegovim riječima, knjigu neće uništiti kompjuterski programeri, već programeri školskih programa koji iz tih programa izbacuju najbolje i najvrednije domaće pisce, a na njihovo mjesto stavljaju neprovjerene tekstove, sumnjivog kvaliteta.

- Tako se djeci uskraćuje mogućnost da se u tim formativnim godinama susretnu sa velikom autentičnom književnošću, koja im omogućava da razlikuju žito od kukolja - rekao je Sladoje, te dodao da je degutantna priča o krizi književnosti, posebno poezije.

On je naveo da knjige danas pišu svi, od bivših političara, oficira, policajaca, do kriminalaca, estradnih zvijezda, novinara, voditelja, te dodao da one imaju publiku, ali da je njihova vrijednost sumnjiva.

Sladoje je izrazio uvjerenje da, ukoliko genetički inžinjering ne napravi "novog čovjeka", nikada neće nestati onih koji imaju potrebu da pišu i da će uvijek biti onih koji će to željeti da pročitaju.

Direktor Matične biblioteke Nataša Kulašinac rekla je da Istočno Sarajevo ima kapacitet za ovakvu manifestaciju, što dokazuje veliki broj izlagača, ali i posjetilaca.

Prema njenim riječima, za posjetioce Sajma koji traje naredna četiri dana, biće organizovane književne i poetske večeri.

- Imamo oko 10 izlagača koji mahom promovišu izdavačku djelatnost Republike Srpske i to nam je bio cilj, a kada je riječ o izlagačima, to su izdavačke kuće – Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, "Imprimatur", "Milkić izdavaštvo", "Valkira izdavaštvo" - navela je Kulašinčeva.

Prema njenim riječima, tu su i biblioteke koje se bave izdavačkom djelatnošću – Matična biblioteka, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, te Narodna biblioteka Pale, knjižari koji se bave distribucijom knjiga koje objavljuju najpoznatije izdavačke kuće iz regiona, kao i Srpsko prosvjetno kulturno društvo "Prosvjeta" iz Sarajeva.

Zamjenik načelnika Istočnog Novog Sarajeva Aleksandar Kostović rekao je da je Sajam knjiga, četvrtu godinu zaredom organizovan u okviru manifestacije "Ljeto u Istočnom Novom Sarajevu" i istakao da je ponosan što prerasta u tradicionalan događaj.

Kostović je dodao da je u okviru Sajma organizovana radionica za najmlađe, "Šarena sovica", kako bi bio što sadržajniji, te pozvao građane ove lokalne zajednice, ali i susjednih opština da posjete Sajam.

Direktor Narodne biblioteke Pale Bojan Čvoro rekao je da će se ova kulturna ustanova na Sajmu predstaviti sa svojih 15 izdanja, te izrazio nadu da će ostaviti dobar utisak na posjetioce, kao što je to bilo i prethodne tri godine.

- Iz godine u godinu povećavamo izdavaštvo i trudimo se da se što više približimo čitalačkoj publici koja je i zahtjevna, kada je riječ o našim izdanjima - rekao je Čvoro, te istakao da u naredna dva mjeseca planiraju da izdaju dva nova djela.

Radinicu za djecu "Šarena sovica" organizuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, jer je djelatnost ove ustanove posvećena djeci, odnosno bavi se djecom i dječijim radom.

Ilustrator u Zavodu Natalija Radovanović, koja je akademski slikar, pokazala je djeci predškolskog uzrasta na koji način se rade slike i ilustracije, odnosno osnovne likovne elemente kao što su linija, boja, tekstura.

Sutra, drugog dana Sajma, na Trgu Srbije biće održana promocija "Eks-Јu rok enciklopedije 1960-2023", koju je priredio Petar Јanjatović, te predavanje Darka Kovačevića "Umjetnost pripovijedanja: sjećanje na Pola Ostera".