latinica  ћирилица
12/08/2024 |  22:42 | Autor: SRNA

Pronađeni dokazi o rezervoaru vode ispod površine Marsa

Istraživači su pronašli dokaze o postojanju velikog podzemnog rezervoara tečne vode na Marsu, koji je dovoljan da ispuni okeane na površini planete.
Mars (Foto: EPA/ESA/DLR/FU Berlin/G. Neukum) -
Mars (Foto: EPA/ESA/DLR/FU Berlin/G. Neukum)

Koristeći podatke Nasinog aparata "Insajt" sa površine Marsa, naučnici su procijenili da bi količina podzemne vode mogla da pokrije čitavu planetu do dubine od jednog do dva kilometra.

Ipak, stručnjaci kažu da rezervoar vjerovatno neće biti od velike koristi bilo kome ko pokuša da ga iskoristi za snabdijevanje buduće kolonije na Marsu.

Voda se nalazi u sitnim pukotinama i porama u stijeni u sredini Marsove kore, između 11,5 i 20 kilometara ispod površine. Čak i na Zemlji, bušenje rupe dubine kilometar predstavlja izazov, prenijela je agencija PA medija.

Naučnici su sa Zemlje poslali brojne sonde i druge aparate na Mars da bi saznali šta se desilo sa vodom koja je bila na planeti prije oko tri milijarde godina, kao i da li na planeti postoji ili je postojao život.

Stručnjaci sugerišu da su nalazi pokazatelj da veliki dio vode nije pobjegao u svemir, već se filtrirao u planetarnu koru.

Nalazi su objavljeni u časopisu "Zbornik Nacionalne akademije nauka".