latinica  ћирилица
12/08/2024 |  22:54 | Autor: RTRS

"Uvredljive poruke Branda suprotne svim kodeksima i pravilima diplomatije"

Njemačka ponovo pokazuje svoju netrpeljivost i mržnju prema srpskom narodu. Posljednju u nizu uvreda i neistina na račun Republike Srpske, njenih institucija i predsjednika Srpske Milorada Dodika iznio je član Bundestaga Mihael Brand.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nazvao je rasistima, dok se sa druge stane zalaže za islamsku BiH. Nijemci, u ime svih žrtava, u velikom broj srpskih, koje su nemilosrdno ubijali u Drugom svjetskom ratu treba da ćute, a ne vrijeđaju i omalovažavaju, poruka je iz Republike Srpske.

Dok se Njemačka nalazi u najgoroj krizi od pada Berlinskog zida i ujedinjenja, pojedini poslanici Bundestaga nalaze vremena i prostora da napadaju Republiku Srpsku.

I kao po pravilu, dobiju prostora u federalnim medijima. Pa je tako Mihael Brand dao intervju za sarajevsko Oslobođenje i u njemu rekao sve ono što je političko Sarajevo jedva dočekalo da čuje. Da je Dejtonski sporazum nepravedan, da ga treba prepraviti. Da će BiH pobijediti, a Republika Srpska i njen predsjednik izgubiti. Dodika i Vučića nazvao je rasistima.

- Naravno da je Dejton bio nepravedan dogovor koji je nagradio ratne zločine. Nakon 30 godina, još je nepodnošljiv za zemlju, a i za Evropu. Dejton krši osnovne evropske i zapadne vrijednosti, a vrijednosti demokratije i vladavina prava se ne brane. Moramo to promijeniti. Njemačka, EU, NATO, OHR i drugi trebaju se zauzeti za narod i biti protiv "loših momaka", a ne obrnuto" - rekao je Brand

Uvredljive poruke Mihaela Branda suprotne su svim kodeksima i pravilima diplomatije, kaže šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.

Ovakve i slične poruke ostrašćenih i izlobiranih članova Bundestaga je ne iznenađuju. Brandu kaže da se drži dalje od srpskog naroda.

- Neka zna, živjeće srpski narod, živjeće srpski predsjenici, živjeće naš predsjednik Milorad Dodik, živjeće naš predsjednik Aleksandar Vučić. Republika Srpska i Srbija imaju budućnost i sve što jeviše takve mržnje kao što je ta Brandova, znakte da nam je to inspiracija i inat za srpsku naciju - istakla je Vulićeva

Opstanak srpskog naroda odavno je trn u oku mnogima, posebno Nijemcima, narodu koji je poražen od Srba u dva svjetska rata. Njemačka, koja je sa NDH, počinila najveće zločine u istoriji čovječanstva, posljednja je koja ima pravo da govori o slobodi i demokratiji, kaže Sredoje Nović.

- Bolje bi bilo tom poslaniku da pročita ponešto iz istorije i da se posjeti da je srpski narod širom svijeta davao ogromne žrtve za slobodu, demokratiju. Umjesto što danas za novac propagira protiv srpskog naroda i širi laži - rekao je šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda PS BiH Sredoje Nović. 

Ko zna po koji put, srpski narod se pokušava ocrniti lažima i podmetanjima, stav je i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Nikole Špirića. Zbog toga, dodaje Špirić, ovo treba da bude poziv svim Srbima da budu jedinstveni i suprotstave se tome.