latinica  ћирилица
13/08/2024 |  06:50 ⇒ 08:18 | Autor: TANЈUG

IDF u "stanju najviše pripravnosti" zbog napada Irana, koji očekuju ove nedjelje

Izraelska vojska (IDF) od ponedeljka je u stanju "najviše pripravnosti", jer i Vašington i Јerusalim očekuju da bi Iran ove nedjelje mogao da napadne Izrael.
Pojas Gaze (foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD - ilustracija) -
Pojas Gaze (foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD - ilustracija)

- Dijelimo istu zabrinutost i očekivanja kao i naše izraelske kolege. Moglo bi (napad Irana) biti ove nedjelje. Moramo biti spremni za potencijalni niz napada - rekao je portparol Bele kuće DŽon Kirbi juče na konferenciji za medije zbog niza izveštaja da se Teheran sprema za osvetu zbog ubistva političkog lidera militantne grupe Hamas Ismaila Hanije 31. jula, prenosi Tajms of Izrael.

Iran je pripremio raketne i bespilotne jedinice, slično onda kada je napao Izrael u aprilu, objavio je portal Aksios, pozivajući se na visoke zvaničnike u Vašingtonu i Јerusalimu.

Kirbi je rekao da su SAD posljednjih dana pojačale svoje regionalne snage, za koje vijesti Kanala 12 izvještavaju da su bile veće nego uoči napada 13. aprila, kada je Islamska Republika ispalila oko 300 projektila i dronova na Izrael.

- Očigledno je da ne želimo da Izrael mora da se brani od još jednog napada kao što je to bio slučaj u aprilu. Ali, ako se to desi, nastavićemo da im (Izraelu) pomažemo u odbrani - rekao je Kirbi novinarima.

Tenzije u regionu su porasle otkako je Iran zaprijetio da će se osvetiti za ubistvo Hanijea u Teheranu prošlog mjeseca. Izrael nije ni potvrdio ni negirao odgovornost za atentat, za koji ga okrivljuju i Hamas i Iran.

Iranska teroristička grupa Hezbolah takođe je obećala da će se osvetiti zbog ubistva svog glavnog vojnog komandanta Fuada Šukra u Bejrutu, što se desilo nekoliko sati prije ubistva Hanijea.

Kirbi je takođe juče rekao da bi vrijeme iranskog napada moglo da utiče na pregovore o prekidu vatre u Gazi, koji bi trebalo da budu nastavljeni 15. avgusta. Izrael je potvrdio da će poslati delegaciju na pregovore, dok je Hamas odbio da prisustvuje.

Portparol IDF-a Danijel Hagari kazao je da je vojska u stanju visoke pripravnosti zbog potencijalnog napada Irana ili Hezbolaha. Napomenuo je da je izraelsko vazduhoplovstvo pojačalo svoje snage nad Libanom, "kako bi otkrili i presreli prijetnje".

Britanski premijer Kir Starmer rekao je juče da je razgovarao sa predsjednikom Irana Masudom Pezeškijanom u okviru napora za deeskalaciju za ublažavanje tenzija na Bliskom istoku i da ga je zamolio da se uzdrži od napada na Izrael, jer rat nije ni u čijem interesu, saopštio je kabinet britanskog premijera.

Prema pisanju Skaj njuza, koji je prvi objavio priču, Starmer je razgovarao sa Pezeškijanom nakon razgovora sa američkim predsjednikom DŽoom Bajdenom i drugim evropskim saveznicima.

Bajden i lideri Francuske, Nemačke, Italije i Britanije objavili su zajedničko saopštenje pozivajući Iran da "odustane" od svojih prijetnji da će napasti Izrael.