latinica  ћирилица
13/08/2024 |  08:02 ⇒ 09:07 | Autor: SRNA

Zločin nad srpskom djecom u Goraždevcu i 21 godinu poslije bez kazne

Danas se navršava 21 godina od zločina na rijeci Bistrici u Goraždevcu, kada su do danas nepoznati napadači iz automatskog oružja ubili srpsku djecu na improvizovanom kupalištu udaljenom oko 300 metara od centra ovog najvećeg srpskog sela u opštini Peć.
Pomen - Foto: RTRS
PomenFoto: RTRS

U oružanom napadu na grupu srpske djece koja su se kupala u rijeci Bistrici 13. avgusta 2003. godine ubijeni su Pantelija Dakić /12/ i Ivan Јovović /19/, dok su teško ranjeni Đorđe Ugrenović /20/, Bogdan Bukumirić /14/, Marko Bogićević /12/ i Dragana Srbljak /13/.

Ni 21 godinu kasnije ne zna se ko je počinio ovaj monstruozni zločin. Euleks je prije više od 10 godina prekinuo istragu zbog, kako su naveli, nedostatka dokaza.

Ubistvo srpske djece na rijeci Bistrici smatra se jednim od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodne misije na Kosovu i Metohiji.

Ubistvo djece osudili su domaći i međunarodni zvaničnici, a zbog ovog tragičnog događaja održana je i sjednica Savjeta bezbjednosti UN.

Unmik je poslije napada saopštio da je nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz "kalašnjikova" na pedesetak djece i mladih Srba iz Goraždevca, a ispaljeno je 87 metaka.

Takozvana kosovska policija je u istrazi saslušala 75 svjedoka, a pretresla je i 100 kuća, bez konkretnih rezultata.

Ubice dječaka, i pored nagrade od milion evra i obećanja predstavnika Unmika da će, kako su rekli, "prevrnuti svaki kamen da ih nađu", nisu poznate, a za zločin nad nedužnom djecom još niko nije odgovarao.

Tužilac Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova zatvorio je 2010. godine ovaj slučaj jer, kako je tada saopšteno iz Euleksa, istraga policije nije dovela ni do kakvih rezultata ili mogućih osumnjičenih, ali će ga ponovo otvoriti ukoliko se pojave nove informacije.

Povodom ovom zločina, u Crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu svake godine se služi parastos u prisustvu porodica ubijenih srpskih mladića, crkvenih velikodostojnika Eparhije raško-prizrenske i predstavnika Srpske liste.

Goraždevac je najveće srpsko selo u Metohiji, ali je poslije 1999. godine i ovog ubistva, od 3.000 Srba, u njemu ostalo još njih oko 750.