latinica  ћирилица
13/08/2024 |  09:15 | Autor: SRNA

Ostojić: Postići konsenzus o datumu otkrivanja centralnog spomenika borcima VRS

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić smatra da datum otkrivanja i osveštanja spomenika poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu mora podrazumijevati opšti konsenzus svih subjekata nadležnih za njegovu izgradnju, uz saglasnost i blagoslov Srpske pravoslavne crkve.
Radan Ostojić - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Radan OstojićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Ostojić je rekao da je stav BORS-a da bilo koje pitanje koje podrazumijeva javni interes, ne može i ne smije biti predmet politizacije bilo koje političke partije ili bilo kog subjekta u Republici Srpskoj.

- Izgradnja, završetak izgradnje, otkrivanje i osveštanje spomenika poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku jeste pitanje od javnog interesa za Srpsku, a pored toga je i svetinja za svakog građanina Republike, što znači da mora isključiti bilo koje političke konotacije - ocijenio je Ostojić.

On je podsjetio da se izgradnja ovog spomenika u Banjaluci odvija u skladu sa Zakonom o spomenicima i spomen-obilježjima oslobodilačkih ratova Republike Srpske koji propisuje da je za izgradnju spomenika od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku i sve druge detalje, nadležna Vlada Republike Srpske, odnosno Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova koji imenuje Vlada.

- U skladu sa tim Odbor će odlučiti kojim tempom će se spomenik graditi, kada je spomenik poginulim borcima u potpunosti završen i odlučiće o datumu njegovog zvaničnog otkrivanja i osveštanja - rekao je Ostojić.

Ostojić je napomenuo da Odbor, u čijoj nadležnosti je izgradnja Spomenika poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, koji je definisan kao spomen-obilježje od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku, do sada nije razmatrao pitanje datuma njegovog otkrivanja i osveštanja.

- Kada ovo pitanje bude tema dnevnog reda sjednice Odbora, predstavnik BORS-a u Odboru će zastupati mišljenje i stav organa BORS-a, koji će prije toga biti usaglašen i definisan - zaključio je Ostojić.

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak predložio je da Centralno spomen-obilježje poginulim borcima VRS u Banjaluci bude svečano otkriveno na Dan Republike, 9. januara, a ne u septembru, u jeku kampanje za lokalne izbore.