latinica  ћирилица
13/08/2024 |  09:19 ⇒ 13:33 | Autor: RTRS

Amidžić: U FBiH nema dogovora; Milioni "leže" zarobljeni na računu (VIDEO)

Zbog nemogućnosti dogovora sa kolegama iz FBiH, 260 miliona KM, stoji blokirano za projekte važne i za Republiku Srpsku i FBiH, istakao je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić u našem Јutarnjem programu.
Srđan Amidžić - Foto: RTRS
Srđan AmidžićFoto: RTRS

- Zamislite ludosti mi pričamo o 260 miliona KM koji "stoje" da se grade putevi i auto-putevi. Јednostavno sa kolegama u FBiH dogovora nema. Pričamo o izgradnji puteva i auto-puteva i u FBiH  i u Srpskoj,kao i u Brčko Distirktu, ali to oni ne dozvoljavaju. Namjena tog novca se zna, zašto je onda ne ispune, nije jasno. Imate 200 miliona KM, u Elektroprenosu, koje ne trošite, nego dižete kredit. I ta sredstva koje imate, "jede" vam inflacija. Ovo je stvarno neodrživ sistem - istakao je Amidžić.

Kada je u pitanju plan rasta EU, vrijedan 6 milijardi evra, koji ima za cilj da omogući ekonomsko i socijalno približavanje zemalja regiona i EU, Amidžić navodi da je Republika Srpska po pitanju svih prioriteta pokazala apsolutno fleksibilna.

- Kada je u pitanju Srpska, mi smo imali oko 113 prioriteta, gdje smo pokazali apsolutnu fleksibilnost, ostala su tri sporne tačke u komunikaciji sa Evropskom komisijom. Naši prijedlozi jesu prihvatljivi i kao takvi za Evropsku uniju ne predstavljaju problem. Ali su kolege iz Federacije BiH odlučile da, iz njima znanih razloga taj proces zakoče. Tu se govorilo da se neće ići na entitetsko glasanje, već da će se postići dogovor konsenzusom, što je bilo prihvatljivo za Srpsku i EU, ali kolege iz FBiH to nisu prihvatile - dodaje Amidžić.

Komentarišući finansijsku situaciju u Republici Srpskoj, Amidžić je rekao da je Srpska stabilna, a da pojedinci pokušavaju da prikažu i učine ekonomsku situaciju u Srpskoj nestabilnom.

- Postoje pojedinci, koji pokušavaju da prikažu i učine ekonomsku situaciju u Srpskoj nestabilnom. Svako od naših građana ima neki kredit, bio on nenamjenski ili namjenski, stambeni ili potrošački. Što se tiče Srpske i parametrima koji se odnose na javni dug, mi smo višestruko ispod tih limita, o kojima se govori- dodaje on.

Amidžić dodaje, da problem nastaje, kada određeni vlasnik banke, nekome ko ispunjava uslove, ne želi da da određeni kredit iz političkih razloga, jer želi da vrši finansijski pritisak.

- Pojedinci koji žele da prikažu Srpsku kao finansijski nestabilnu, ali u tome ne uspijevaju, jer mi kao Republika nismo previše zaduženi. To je politička priča pojedinaca, čiji je cilj da se život u Srpskoj učini finanskijski nemogućim - dodaje Amidžić.

Napominje, da su Srpske i FBiH ekonomski povezan prostor, te da ne može da se stvori problem na jednom prostoru, koji se neće reflektovati na drugi.