latinica  ћирилица
13/08/2024 |  09:42 ⇒ 09:43 | Autor: RTRS

Vulin: Nikada ne zaboraviti zločin nad srpskom djecom u Goraždevcu

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas da Srbija nikada ne smije da zaboravi zločin na rijeci Bistrici u Goraždevcu, kada su do danas nepoznati napadači iz automatskog oružja ubili srpsku djecu na improvizovanom kupalištu udaljenom oko 300 metara od centra ovog najvećeg srpskog sela u opštini Peć.
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

- Prije 21 godinu na rijeci Bistrici u selu Goraždevac streljana su dva srpska dječaka Ivan Јovović i Pantelija Dakić, a još četvoro djece je ranjeno. Za njihovu smrt kao i za njihov smrću i ranama obilježen život niko nije odgovarao. Njihova smrt ni na jednom skupu Evropske unije, Euleksa, Kfora, NATO pakta nije tema. Svake godine Šiptari razbiju spomenik sa njihovim imenima. Ivana i Pantelije se sjećaju njihove ubice, njihove porodice i njihov narod. Oni koji su bili dužni da ih zaštite ili bar nađu i kazne njihove ubice su ih odavno zaboravili - rekao je Vulin.

On je dodao da je Euleks prekinuo istragu, a EU nikada nije pitala svoju policiju zašto više ne traže ubice.

- Srbija ne smije da zaboravi, a Srbi ne smiju da prestanu da jačaju svoju državu. Ako zaboravimo i ako izgubimo državu beskrajni niz ubijene srpske djece će se nastavljati - poručio je Vulin.