latinica  ћирилица
13/08/2024 |  11:00 ⇒ 11:05 | Autor: RTRS

Šta je Tramp rekao o Putinu i Siju?

Bivši američki predsjednik i republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp izjavio je da je za SAD bolje da održavaju dobre odnose sa svjetskim liderima kao što je ruski predsjednik Vladimir Putin. On je rekao da očekuje da će se ponovo slagati sa Putinom ukoliko bude opet izabran na mjesto predsjednika.
Mask - Tramp (foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH) -
Mask - Tramp (foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

- Dobri odnosi sa predsjednikom Rusije, Kine i Sjeverne Koreje, Vladimirom Putinom, Sijem Đinpingom i Kim DŽong Unom su dobra stvar - a ne loša - poručio je Tramp u razgovoru sa vlasnikom mreže "Iks" Ilonom Maskom.

Prema njegovim riječima, ti lideri su najbolji u svom poslu.

- Oni su odlučni, pametni, beskompromisni i štitiće svoje zemlje. Da li vole svoje zemlje? Vjerovatno da, to je prosto drugačiji oblik ljubavi. Ali će oni štititi svoje zemlje - naglasio je Tramp.

Bivši predsjednik SAD takođe tvrdi da je tokom jednog od proteklih razgovora navodno upozoravao ruskog lidera da ne pokreće ofanzivu protiv Ukrajine.

- Razgovarali smo o Ukrajini. Ukrajina je bila zenica njegovog oka. Govorio sam Vladimiru Putinu: "Ne čini to. Ne treba to da radiš". On je odgovorio: "Nema šanse". Na to sam uzvratio: "Ima, Boga mi." To je bio posljednji razgovor koji smo vodili. On to nikada, nikada ne bi uradio… I dobro smo se slagali. Poštovao me je. Volio sam Rusiju. Bio sam Putinov prijatelj i volio sam Rusiju. Nadam se da ćemo ponovo imati dobre odnose - istakao je Tramp.

Јednom mi je zapravo rekao, ako si mi prijatelj, ne bih volio da te vidim kao neprijatelja, dodao je kandidat na predstojećim izborima u SAD.

Situacija u Ukrajini eskalirala zbog Bajdena

Aktuelni predsjednik DŽozef Bajden je dopustio veliku grešku time što je odbio pregovore sa predsjednikom Rusije vezane za Ukrajinu – situacija u Ukrajini ne bi eskalirala da nije njega, smatra Tramp.

- Bajden je nešto uradio Rusiji. Nije bilo nikakvih šansi da Putin odluči da uvede snage u Ukrajinu. Nakon što sam napustio funkciju, Rusija je počela da gomila snage tamo, na granici sa Ukrajinom. Obratio sam pažnju na to i pomislio da se Putin odlučio na taj potez jer je on dobar pregovarač i želi da vodi pregovore. Ali onda je Bajden počeo da govori takve gluposti. Na primjer, rekao je da Ukrajina može biti zemlja NATO-a - naglasio je bivši američki predsjednik.

Kako je rekao, unutrašnje prijetnje su mnogo opasnije za Sjedinjene Američke Države od onih koje dolaze iz inostranstva, između ostalog iz Kine ili Rusije, dodao je.

Prema riječima Trampa, Rusija sada predstavlja veliku borbenu snagu.

- Ukrajini trenutno fali ljudi. Ona koristi mlade i veoma stare ljude za vođenje borbenih dejstava. U veoma smo lošoj poziciji. Ne namjeravam da optužujem nekoga, ali mogu da kažem da sam ja mogao da zaustavim to. Pametan predsjednik je mogao to da zaustavi - zaključio je on, a prenosi Sputnjik.