latinica  ћирилица
13/08/2024 |  11:39 ⇒ 11:40 | Autor: SRNA

Budimir: Sankcionisati svaku negativnu pojavu

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da svaka negativna pojava u visokom obrazovanju treba biti sankcionisana, te da ne treba biti povlaštenih u ustanovama gdje se utvrde nezakonite radnje.
Željko Budimir - Foto: RTRS
Željko BudimirFoto: RTRS

Nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu protiv 15 fizičkih lica i šest privatnih visokoškolskih ustanova u okviru akcije "Klaster", Budimir je istakao da će se Ministarstvo, u skladu sa svojim nadležnostima, i dalje boriti protiv svih zloupotreba na visokoškolskim ustanovama u Srpskoj.

Budimir je podsjetio da resorno ministarstvo neprestano kontroliše kvalitet na visokoškolskim ustanovama kroz spoljno vrednovanje, odnosno postupak početne akreditacije i akreditacije.

- Ministarstvo kontinuirano sprovodi i aktivnosti na provjeri ispunjenosti uslova za rad visokoškolskih ustanova, kroz saradnju sa prosvjetnom inspekcijom, naročito u slučajevima kada dođe do informacija da je došlo do povrede zakonskih odredbi. U nekoliko navrata to je dovelo i do zabrane rada određenim visokoškolskim ustanovama - rekao je Budimir.

On je naglasio da akcija "Klaster" nije aktivnost Ministarstva već organa krivičnog gonjenja i tužilaštava.

- Resorno ministarstvo je u više navrata apelovalo na Tužilaštvo BiH da ubrza ovaj postupak. Ističemo da je Ministarstvo i dalje na raspolaganju svim nadležnim organima u ovom procesu - zaključio je resorni ministar.

Sud BiH potvrdio je optužnicu u predmetu protiv Zorana Kalinića i drugih, koja 15 fizičkih lica i šest privatnih visokoškolskih ustanova tereti za trgovinu visokoškolskim diplomama, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Optužena pravna lica, odnosno privatni univerziteti, djelovali su na području Banjaluke, Mostara i Brčko distrikta, a prema prikupljenim dokazima, izdato je najmanje 49 visokoškolskih diploma čije će poništavanje biti zatraženo u zakonom predviđenom postupku.

Tužilaštvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu BiH prikupili su dokaze za lica koja su nezakonito kupovala diplome u vrlo malom obimu ili čak nikako nisu učestvovala u procesu školovanja na visokoškolskim ustanovama, a za kupovanje nezakonitih diploma najčešće su plaćali iznose od nekoliko hiljada evra.