latinica  ћирилица
13/08/2024 |  12:11 ⇒ 12:24 | Autor: TANЈUG

Stanić: U seriji "Nobelovac"o motivima Andrića da rat provede u Beogradu

Glumac Tihomir Stanić je govorio o monodrami "Na Drini ćuprija", izvedenoj na pozorišnoj sceni Teatrijum, kao i predstojećoj seriji "Nobelovac".
Tihomir Stanić (foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs) -
Tihomir Stanić (foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs)

Stanić je podsjetio da je književnika Ivu Andrića (1892-1975) prvi put igrao u televizijskoj drami "Znakovi" koju je po njegovom djelu radio reditelj Petar Zec, a u podjeli je bio i Petar Kralj.

- Poslije te drame meni je jedan znalac Andrićevog života i savremenik, ozbiljan književni kritičar, rekao kako sam svaki gest Andrićev skinuo, kako je to frapantna sličnost - naveo je Stanić.

Od tada se Stanić nekoliko puta pojavio u ulozi Andrića, kao u filmu "Lajanju na zvezde" reditelja Zdravka Šotre, što se desilo "potpuno slučajno".

- Bio sam na željezničkoj stanici, čekao sam voz. Oni su tamo snimali neke scene. Tu me Šotra vidio, i palo mu je na um da bi trebalo da igram - prisjetio se Stanić.

Kao predsjednik Saveza dramskih umjetnika Srbije, Stanić je vodio grupu glumaca na snimanje u Banjaluku, gdje mu je direktorka Kulturnog centra Banski dvor Vida Grandić predložila da uradi predstavu "Na Drini ćuprija".

- Pet mjeseci sam radio po pet sati. Pridružila mi se doktor Ljilja Mrkić Popović da mi pomogne oko izbora teksta i dikcijski. To sam 17. aprila 2001. godine izveo na godišnjicu smrti mog oca u Banskom dvoru - rekao je glumac.

Stanić je naveo da svaki put kad igra predstavu, u kojoj izgovara dijelove romana "Na Drini ćuprija", otkrije neku mudrost preko koje je prethodni put preletio.

- Njegova proza i literatura je kao da se sva mudrost ovog naroda slila u to jedno pero i njegovu briljantnu rečenicu - ocijenio je on.

Istražujući Andrićev život i način kako da napravi seriju o njemu "Nobelovac", Stanić je uvidio da je pisac bio "jedan od najoklevetanijih ljudi", kao neko ko je bio iznad sredine u kojoj je živi i stvarao.

Prema njegovim riječima, Andrić je bio "izuzetno mudar čovjek", kome je bio cilj da preživi u surovim vremenima Drugog svjetskog rata, pošto je došao u okupirani Beograd, iako je imao mogućnost da se kao diplomata skloni u Švajcarsku.

- Rizikovao je život, došao je da podijeli sudbinu naroda kome pripada. Odlučio se da pripada srpskom narodu - istakao je Stanić.

Pričalo se da je Andrić bio "sebičan i velika stipsa", ali je Stanić dodao da je književnik "poklonio čitav iznos Nobelove nagrade za unapređenje bibliotečnog fonda u Bosni i Hercegovini".

Prema njegovim riječima, u seriji "Nobelovac" pokušali su otkriti par mogućih motiva za njegove postupke, poput odluka da pokloni novac bibliotekama ili da ostane u okupiranom Beogradu.

- Građanski Beograd, koji je bio protiv komunista, prezirao ga je, jer se priključio oslobodiocima. U dijalogu sa stanodavcem kaže da građanski svijet nije uspio da povede narod do slobode. Možda je to bio dovoljan motiv za njega - naveo je Stanić.

Priznavši da jedva čeka prijem serije "Nobelovac" kod gledalaca, ističe da je to u pozorištu lako, jer odmah vidite dejstvo, dok na filmu ili televiziji morate sačekati.

- Mnogi glumci, koji su prestali igrati u pozorištu, kasnije nemaju baš neke uloge. Bar ih ja ne cijenim koliko sam ih ranije cijenio, jer su prestali da provjeravaju svoje dejstvo na publiku - smatra glumac.

Upitan za savjet mlađim kolegama, Stanić je rekao da se može živjeti bez pozorišta, u koje ide samo tri posto ljudi u svijetu, i da se može biti glumac i bez njega - "ali je šteta".

- Ostaju osujećeni za ogromno iskustvo, a to je zajedništvo, kolektivna igra glumaca na sceni. To se odmah osjeti. I to zajedništvo sa publikom, to kako djelujete na publiku i publika na nas - naglasio je glumac.