latinica  ћирилица
13/08/2024 |  12:58 ⇒ 16:20 | Autor: RTRS

Novim pravilnikom pojednostavljene procedure i unapređena rehabilitacija djece

Novim Pravilnikom o uslovima i postupku za obezbjeđivanje medicinske rehabilitacije, koji počinje da se primjenjuje od sutra, 14. avgusta, biće pojednostavljeno upućivanje na rehabilitaciju, a dodatno će se unaprijediti i rehabilitacija djece oboljele od cerebralne paralize.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske -
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske

- Naime, novim pravilnikom pojednostavljuje se postupak upućivanja na medicinsku rehabilitaciju osiguranika nakon operativnih zahvata na srcu (bajpas, ugradnja umjetnih valvula, operacije na srčanim zaliscima i septumima), tumora miokarda, metoda revaskularizacije miokarda, te akutnog infarkta miokarda. Predviđeno je da doktor porodične medicine u pomenutim slučajevima izdaje uputnicu samo na osnovu prijedloga doktora medicine određene grane specijalnosti, te nije potrebno rješenje Fonda zdravstvenog osiguranja - navodi se u saopštenju Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Kako se dodaje u saopštenju, a u cilju unapređenja rehabilitacije djece oboljele od cerebralne paralize, novim pravilnikom je za njih omogućena obnova rehabilitacije više puta godišnje, budući da im je potrebna robotička rehabilitacija dva puta u toku godine.

- Zadržana je još ranije uvedena jednostavnija procedura upućivanja djece do 18 godina na rehabilitaciju, a to je samo na osnovu uputnice i prijedloga nadležnih ljekara. Takođe, u Listi bolesti, stanja i posljedica povreda za koje se obezbjeđuje medicinska rehabilitacija, koja je sastavni dio Pravilnika, sada je precizno navedeno u kojim slučajevima je potrebno zahtjev za rehabilitaciju uputiti komisiji Fonda zdravstvenog osiguranja kako bi se dobilo rješenje FZO RS, a u kojim slučajevima to nije potrebno - navodi se u saopštenju.

Dodaju da je, pored toga, u Listi detaljnije i preglednije definisano koja medicinska dokumentacija je potrebna za prvu rehabilitaciju, koja za obnovu rehabilitacije, rokovi korišćenja i sl.

- Na ovaj način se znatno pojednostavljuje ostvarivanje ovog prava u praksi i posao ljekara koji više neće imati dilemu kada je potrebno da zahtjev za rehabilitaciju odobrava komisija Fonda i koja dokumentacija je u kojim slučajevima potrebna, što će doprinijeti efikasnijem rješavanju zahtjeva osiguranika. Skraćeni su i rokovi za započinjanje medicinske rehabilitacije za određena stanja i oboljenja koja imaju veći rehabilitacioni potencijal ukoliko se rehabilitacija započne ranije, kao kod npr. povreda i oboljenja lokomotornog sistema - dodaje se u saopštenju FZO Srpske.

Iz Fonda dodaju da su ovim pravilnikom nastavili da prilagođavaju propise potrebama osiguranih lica, ali i zdravstvenih radnika, a u cilju da se osigura što jednostavnije korišćenje prava iz zdravstvenog osiguranja, odnosno da pojednostavljuju procedure i proširuju prava kada god je to moguće.