latinica  ћирилица
13/08/2024 |  13:05 | Autor: SRNA

Godišnja vježba EUFOR-a od 24. avgusta do 16. septembra

Godišnja vježba EUFOR-a "Brzi odgovor" biće održana od 24. avgusta do 16. septembra širom BiH, a svrha vježbe je da pokaže spremnost ove vojne misije i potvrdi stalnu podršku partnerima u BiH u održavanju bezbjednog i stabilnog okruženja.
EUFOR (foto:  EPA-EFE/FEHIM DEMIR - ilustracija) -
EUFOR (foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR - ilustracija)

Komandant EUFOR-a Laslo Štic održao je danas, zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Gojkom Kneževićem, konferenciju za novinare s ciljem informisanja građana BiH o ovoj vježbi.

Na konferenciji je navedno da će u godišnjoj vježbi učestvovati snage EUFOR-a iz 23 zemlje već raspoređene u BiH koje će privremeno biti ojačane rezervnim snagama iz Austrije, Mađarske, Rumunije i međunarodnim mirovnim snagama iz sastava KFOR-a.

Tokom ove opsežne obuke, EUFOR će za izvršenje svojih aktivnosti imati podršku Oružanih snaga BiH koje će obezbijediti lokacije za izvođenje obuke, saopšteno je iz EUFOR-a.

Od 24. avgusta do 16. septembra građani BiH mogu očekivati pojačano kretanje vojnika, patroliranje i ostale aktivnosti, kao i prevoz opreme rezervnih snaga i letove helikoptera širom BiH, uglavnom na području Čapljine, Glamoča, Livna, Orašja, Pazarića, Sarajeva, Tuzle, Ustikoline, kao i na graničnim prelazima Brod, Klobuk, Metaljka i Svilaj.

Neke od ovih aktivnosti mogu biti većeg obima ili se odvijati tokom noći.

EUFOR preduzima sve mjere kako bi vježba što manje uticala na javnost. Lokalne vlasti i stanovništvo će putem EUFOR-ovih timova za vezu i osmatranje i saopštenja za javnost biti na vrijeme obaviješeteni o svakom kretanju EUFOR-a u njihovoj blizini, navodi se u saopštenju.