latinica  ћирилица
13/08/2024 |  13:08 ⇒ 13:23 | Autor: TANЈUG

Ustaški vandalizam u Dalmaciji

Nepoznati počinilac je prošle noći prešarao ćirilični dio dvojezičnih ploča s nazivima mjesta u opštini Biskupija u Dalmaciji.
Ustaški grafiti u srpskom selu Dvrsnica, Ravno - Foto: RTRS
Ustaški grafiti u srpskom selu Dvrsnica, RavnoFoto: RTRS

A da ne bi bilo zabune, na ploči je ostavio i poruku jednostruke konotacije, ustaško slovo U u koje je umetnuo krst i skraćenicu ustaškog pozdrava "za dom spremni".

Dvojezične, latinično-ćirilične ploče postavljene su u Biskupiji prije tri godine, piše hrvatski list Novosti.

Opština, prema nacionalnom sastavu stanovništva većinski je srpska, ispunjava sve zakonske uslove za postavljanje takvih ploča.

Ubrzo nakon što su prvi put postavljene bile su, u aprilu 2021. godine, takođe zašarane u ćiriličnom dijelu, ali tada bez "dodatnog sadržaja".

Načelnik opštine Milan Đurđević izjavio je da je situacija od tada pa do juče bila mirna.

- Dvojezične ploče su zaživjele i niko na njih nije obraćao posebnu pažnju. Rekao bih da je ovo incident nekog pojedinca ili mlađe grupe - rekao je Đurđević.

Ploče su u utorak ujutro očišćene i vraćene u prvobitno, u svakom pogledu uredno stanje. Đurđević je izjavio i da su u opštini, ali i širem području međunacionalni odnosi generalno zaista korektni, ljudi žive sasvim normalno, a "ovakva incidentna situacija to može malo poremetiti, držimo se".

O svemu je obaviještena policija, a Đurđević nema saznanja o tome što je preduzeto. Vlasnik ploče s natpisima mjesta na ćirilici i latinici je Opština Biskupija, jer je ploča postavljena na nekategorisanom putu. 

Đurđević je procijenio da je moguće da je to učinio neko ko ne živi u tom kraju, što ipak ne može apsolutno potvrditi.

Načelnik ne isključuje mogućnost da je ispisivanje ustaških znakova na pločama i šaranje naziva mjesta ispisanih ćirilicom posljedica prošlonedjeljne eskalacije ustaštva u Imotskom na dva koncerta.

Naveo je da se "uglavnom nešto dogodi" u dane oko godišnjice akcije "Oluja" ili kada je koncert nekoga sa desnog političkog spektra.