latinica  ћирилица
13/08/2024 |  13:27 ⇒ 14:24 | Autor: TANЈUG

Srbija uputila pomoć Srpskoj i Grčkoj u gašenju požara

Srbija je odgovorila na zahtjev Grčke i BiH i uputila pomoć u gašenju požara, a ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić precizirao je da je u Grčku upućen helikopter Kamov koji ima nosivost pet tona, kao i 35 vatrogasaca sa 12 vozila, a u BiH dva helikoptera.
Helikopter (Foto: ilustracija/EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Helikopter (Foto: ilustracija/EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Dačić je rekao da je zahvaljujući ulaganjima Vlade Srbije i podršci predsjednika Aleksandra Vučića, MUP opremljen na veoma kvalitetan način.

- Kad je riječ o tehnici, napravljeni su novi helikopteri sa mnogo većom nosivošću za gašenje požara, a takođe, formiranjem sektora za vanredne situacije prije 14-15 godina, kada sam bio ministar, napravili smo te sistemske osnove da imamo veoma kvalitetne timove, vatrogasaca i spasilaca - rekao je Dačić.

On je dodao da to omogućava da i Srbija drži stabilnu situaciju u zemlju što se tiče požara.

- Podsjetiću da i u našoj zemlji ima požara, ali oni se veoma brzo likvidiraju i neutralizuju, upravo zahvaljujući i požrtvovanom radu vatrogasaca i spasilaca, ali i tehnici koju imamo - rekao je on.

Prema njegovim riječima, Srbija je spremna da pruži pomoć okolnim državama, onima koji to žele.

- Na insistiranje predsjednika Srbije, mi smo donijeli odluku da po zahtjevu Grčke reagujemo tako da im ponudimo preko mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije najbolji helikopter koji imamo, to je Kamov koji ima najveću nosivost oko pet tona i najviše će pomoći za gašenje požara - rekao je Dačić.

Dodao je i da im je potrebno i ljudstvo i vozila.

- Mi ćemo osim helikoptera Kamov poslati i 35 vatrogasaca spasilaca sa 12 vozila. Isto tako Republika Srpska je zatražila pomoć. Nekoliko dana smo čekali na odobrenje od strane vlasti na nivou BiH, oni su to odobrili sinoć i eto poslije svih ovih termina vezano za prelete, danas će ovdje krenuti sa ovog mjesta i dva helikoptera za Republiku Srpsku - rekao je Dačić.

Naveo je i da su upućeni helikopter Super Puma, koji ima nosivost oko četiri tone, i jedan manji helikopter Bel koji ima nosivost oko 1,2 tone, kao i vatrogasci kojima je poželio da uspješno obave svoj posao.