latinica  ћирилица
13/08/2024 |  13:28 ⇒ 13:33 | Autor: RTRS

Vodovod: Po prijavi kvara izvršeno zatvaranje oštećenog ventila

Prilikom košenja kraj puta Banjaluka-Prijedor radnom mašinom presječen je zračni ventil na magistralnom cjevovodu prema potkozarskim selima, saopšteno je banjalučkog Vodovoda.
Cijevi - Foto: RTRS
CijeviFoto: RTRS

- Pošto je malo prije toga puštena akumulirana voda za taj dio teritorije grada Banjaluka, pritisak u cijevi je bio veliki i doveo je do jakog izbijanja. Petnaest minuta nakon što nam je prijavljeno ekipa je već bila na terenu. Imali smo samo dvije mogućnosti - da potpuno zatvorimo vodu i zamijenimo oštećeni ventil ili da privremeno riješimo kvar zatvaranjem oštećenog ventila i pustimo da voda ipak stigne do Piskavice, Verića i Potkozarja - saopšteno je iz Vodovoda.

Kako dodaju u saopštenju, da bi izvršili zamjenu oštećenog ventila, morali bi zatvoriti vodu prema Piskavici, Verićima i Potkozarju.

- Popravka bi trajala satima, što znači da bi stanovnici ovih mjesta čekali sljedeću akumulaciju i bili bez vode četiri dana. Zato smo izabrali privremenu sanaciju, da pustimo da voda ide prema potrošačima, te da zamjenu ventila obavimo u večernjim satima. U međuvremenu (od zavrtanja do zamjene) postoji sumnja da je neko ponovo djelimično otvorio ventil, što se može vidjeti i na priloženim fotografijama. Cjevovod je zatvoren u 20 časova, ali je pritisak u mreži kompletnu popravku dozvolio tek u 23 časa. Kvar je saniran u ponoć - ističu u saopštenju.

Dodaju da su odmah po prijavi kvara izvršili zatvaranje oštećenog ventila.

- Stanje koje smo zatekli u večernjim satima, kada smo došli da izvršimo zamjenu, ukazuje da je neko u međuvremenu djelimično pustio ventil. Suprotno napisima o bahatosti, radnici Vodovoda odreagovali su brzo i, vjerujemo, donijeli najbolju odluku u zadatim okolnostima. Molimo sve one koji obavljaju radove u blizini naših cjevovoda da obrate pažnju da ne bi dolazilo do sličnih havarija, pošto se radi o veoma izazovnom periodu kada svako oštećenje cijevi, svaki zastoj na sistemu, zahtijeva dosta vremena za normalizaciju stanja - dodaje se u saopštenju banjalučkog Vodovoda.

U prigradskom naselju Mišin Han juče je u jutarnjim časovima došlo do kvara na vodovodnim cijevima, a gradski menadžer Bojan Kresojević javno je tvrdio da je kvar otklonjen nakon pola sata. Međutim, iz banjalučkog SNSD-a kažu da se tek nakon njihovog pritiska, sinoć oko 23 časa, pojavila ekipa iz Vodovoda.