latinica  ћирилица
13/08/2024 |  13:53 ⇒ 13:58 | Autor: RTRS

Ćorić: U Srpskoj u toku realizacija više značajnih projekata

U Republici Srpskoj u toku je realizacija više značajnih projekata iz oblasti putne infrastrukture, rekao je za Radio Republike Srpske Nedeljko Đorić, vršilac dužnosti direktora Јavnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske".
Nedeljko Ćorić - Foto: RTRS
Nedeljko ĆorićFoto: RTRS

Ćorić je istakao da se punim kapacitetom izvode radovi na izgradnji dionice autoputa Bijeljina – Rača, kao i obilaznice oko Doboja te da su u toku i pripremni radovi za dionice od Vukosavlja do Brčkog, te od Banjaluke do Prijedora.

- Dionica autoputa Bijeljina – Rača, osim za povezivanju Republike Srpske i Srbije, značajna je i za unapređenje domaćeg privrednog razvoja. Radovi, u koje je do sada uloženo oko 60 miliona KM, teku predviđenom dinamikom. Ova dionica, za putnike sa obje strane Drine, u rad bi trebala biti puštena 2026. godine, rekao je Ćorić.

Ističe da će se brže povezivati stanovništvo sa obje strane rijeke Drine, a mnogo brže će se odvijati i privredni procesi.

- Јako važno za ovaj projekat jeste da je u planu integrisani granični prelaz. U upotrebi će ostati i stari prelaz, koji će, takođe, biti integrisan. Građani Srpske i Srbije neće više, kao do sada, stajati i čekati po dva – tri sata kako bi prešli granicu - rekao je Ćorić.

Za izgradnju dionica Vukosavlje – Brčko i Brčko - Bijeljina izabrani su izvođači, navodi Ćorić, te kaže da je sa kineskim partnerima obezbijeđeno je i finansiranje.

- Nedavno smo bili u Kini, išli smo na direktne razgovore i pregovore, te smo dogovorili i određene detalje. Naravno, sve to sada treba dodati u ugovore, a potom i potpisati - rekao je Ćorić.

Svakodnevni saobraćajni kolaps u najvećem gradu Srpske mogao bi biti riješen izgradnjom obilaznice oko Banjaluke, kaže Ćorić.

- Vrijednost ovog projekta, čiji značaj ima regionalni karakter, procijenjena je na 200 miliona KM. Tu je projekat završen, riješili smo projektno – tehničku dokumentaciju. Sljedeća faza je plan parcelacije i početak rješavanja imovinsko – pravnih odnosa. U svakom slučaju, ovaj projekat će biti realizovan, a to je onog trenutka kada steknemo finansijske uslove – zaljučio je Ćorić.

U prvih šest mjeseci ove godine, Autoputevi Republike Srpske od naplate putarina prihodovali su skoro 18 miliona KM, što je 10 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.