latinica  ћирилица
13/08/2024 |  14:37 ⇒ 16:18 | Autor: RTRS

Kusturić: S kolegama iz Srbije potrudićemo se da što prije ugasimo požar u NP "Sutjeska" (VIDEO)

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je da se dva helikoptera Srbije uključuju u gašenje požara u Nacionalnom parku "Sutjeska" i da očekuje da će danas biti urađen veliki posao na požarištu.
Helikopteri iz Srbije - Foto: RTRS
Helikopteri iz SrbijeFoto: RTRS

- Mi radimo do jutros, sad nastavljamo zajedno i radićemo dok ne padne noć. Očekujemo da danas napravimo veliki posao. Јak vjetar otežava gašenje, kao i jako visoka temperatura koja je trenutno 36 stepeni - rekao je Kusturić.

On je rekao i da će se helikopteri Oružanih snaga BiH pridružiti gašenju požara u popodnevnim časovima jer trenutno, zbog visoke temperature, ne mogu gasiti vatru.

Kusturić je naveo da helikopteri iz Srpske imaju kapacitet vedra 1.000 litara, Oružane snage takođe jedan od hiljadu i drugi od 450, dok je kapacitet vedra jednog helikoptera iz Srbije 3.500-4.000, a drugog 1.200.

- Na tačku na koju izbacujemo hiljadu litara u roku od 30 sekundi, sada ćemo, radeći u koloni, izbaciti preko pet tona vode i potrudićemo se da u što kraćem vremenu saniramo požar - istakao je Kusturić.

On je rekao da su aktivna i dva velika požara na potezu Bileća-Berkovići, gdje gori od juče, ali da je Helikopterski servis angažovan na Tjentištu i nije imao čim da gasi vatru na ovom potezu.

- Već u subotu zajedno smo mogli da ugasimo ovaj požar i da Tjentiše danas bude mirno, a mi da gasimo požar u Bileći, ali to nije bilo moguće zbog uplitanja pojedinaca iz politike koji nisu dozvolili dolazak helikoptera iz Srbije, koji su već tad bili spremni da dođu na požarište - rekao je Kusturić.

On je dodao i da je aktivan požar u Kaknju, te da su pripadnici Helikopterskog servisa Srpske profesionalci koji ne prave razliku.

Kusturić je zavalio Hifa oilu na donaciji deset tona goriva za helikoptere koji gase požar, a koje je sinoć dostavljeno na Tjentište.