latinica  ћирилица
13/08/2024 |  14:44 ⇒ 14:45 | Autor: TANЈUG

Atina: Apokaliptične scene požara (FOTO)

Najtopliji jul u istoriji Grčke donio je i apokaliptične požare u okolini Atine, sa kojima vatrogasci već danima ne mogu da se izbore.
Požari u Grčkoj (foto: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS) -
Požari u Grčkoj (foto: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS)

Јedna žena je stradala, a više od 70o0 vatrogasca sa 27 šumarskih ekipa, 200 vozila i volontera rade uz pomoć svih agencija Civilne zaštite.

Iz vazduha, periodično, oko 35 letjelica pomaže u gašenju požara.

Očajni mještani poručuju da se "sve pretvorilo u pepeo", a zbog težine situacije brojne zemlje, među kojima je i Srbija, šalju pomoć Grčkoj.

foto: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS

Hitne službe izdale su 30 poruka o evakuaciji stanovnika iz više oblasti u okolini Atine. Ranije je evakuisana Opšta bolnica "Amalija Fleming" i pacijenti su prebačeni u bolnicu "Pamakaristos".

Ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilias upozorio je da je riječ je o izuzetno opasnom požaru i da se vodi bitka u dramatičnim uslovima.

Prema navodima vatrogasaca, vatra izmiče kontroli i stalno mijenja pravac. Vjetrovi su plamen raznijeli na veliku udaljenost, spaljujući sve na svom putu, a dužina vatrenog fronta je dostizala 30 kilometara.

U požaru je stradala jedna žena.

Privrednici pokušavaju da sačuvaju svoje posjede od požara koji je iza sebe ostavio na desetine izgorjelih kuća.

foto: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS

Ulice sela Pentelija, nekada pune života, sada su prekrivene prašinom i krhotinama, a brojni domovi su pretvoreni u ruševine.

Iz Civilne zaštite procjenjuju da je uništeno više od stotinu kuća.

Apokaliptični prizori koji stižu iz Varnavasa pokazuju da je u ovoj oblasti izgorio veliki broj kuća, od kojih su mnoge potpuno uništene, dok su neke sa spaljenim krovovima.

- Čitav naš grad je zahvaćen plamenom i prolazi kroz teška vremena - kaže Sterjos Cirkas, gradonačelnik drevnog Maratona.

Najmanje dvije bolnice su evakuisane u gradu, a mnoge zidane kuće su izgorele u plamenu.

- Suočavamo se sa biblijskom katastrofom - rekao je Cirkas.

Nisu samo kuće i stotine automobila izgoreli u plamenu. Pored ogromnog uništenja prirodnog bogatstva Atike i stotina životinja, požari utiču na infrastrukturu, kao što je električna mreža, ali i javne zgrade.

U vatrenom obruču, u predjelima kroz koje je prošao, plamen je progutao i preduzeća. Fabrika hemikalija, skladište drveta, preduzeće za prodaju ulja, benzinske pumpe, magacini, zanatske radnje, imanja svih vrsta, kao i njive, uništeni su u buktinji koju vatrogasci ne mogu da zaustave.

Lokalne vlasti pozivaju stanovnike i turiste da pomno prate odluke, kao i da se evakuišu čim dobiju poruku hitnih službi.