latinica  ћирилица
13/08/2024 |  15:17 ⇒ 15:26 | Autor: TANЈUG

Muškarac uhapšen zbog sumnje da je planirao da proda plagijat Da Vinčijeve slike

Španska policija uhapsila je muškarca zbog sumnje da je planirao da proda plagijat slike Leonarda da Vinčija za 1,3 miliona evra u Italiji, a nakon što su francuski carinici utvrdili da je njegova izvozna dozvola istekla.
Slika Leonarda Da Vinčija (Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE/ilustracija) -
Slika Leonarda Da Vinčija (Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE/ilustracija)

Iako je neimenovani muškarac imao izvoznu dozvolu, za koje je tvrdio da je Da Vinčijev portret italijanskog aristokrate i vojnog komandanta Đana Đakoma Trivulcija, ta dozvola je istekla, što je navelo carinike na graničnom prelazu Modane da kontaktiraju špansku policiju.

Prema izvoznoj dozvoli, koja ne predstavlja garanciju autentičnosti, djelo, koje je trebalo da bude prodato u Milanu, je naslikao Leonardo da Vinči i vrijedi 1,3 miliona evra, prenio je danas Gardijan.

Nakon što su u julu 2022. primili upozorenje, službenici španske nacionalne policije otputovali su na francusku granicu da povrate sliku, koja je potom poslata u Madrid na stručnu analizu.

- Izvještaj stručnjaka je zaključio da je djelo kopija milanskih portreta naslikanih krajem 15. i početkom 16. vjeka - navodi se u saopštenju policije.

Kako se navodi, ovaj primjerak je naslikan početkom dvadesetog vjeka, vjerovatno sa namjerom da se proda kao original, i vrijedi između 3.000 i 5.000 evra.

Portparolka policijskih snaga potvrdila je da je Španac u 40-im godinama uhapšen u Madridu u vezi sa tim slučajem.

- Licenca je korišćena kao sredstvo za tvrdnju da je slika originalna. Kada je postalo očigledno da je dozvola istekla, slika je zaplijenjena i otvorena je istraga. Čim je istraga utvrdila da se radi o navodnom švercu, izvršeno je hapšenje - rekla je ona.