latinica  ћирилица
13/08/2024 |  15:35 ⇒ 15:37 | Autor: RTRS

Plakalović: ​Pojeftinjenje vode u septembru i sanacija gubitaka u mreži

Novoimenovani Nadzorni odbor ЈP Vodovod i kanalizacija smijenio je dosadašnjeg direktora Dejana Kojića i na njegovo mjesto postavio Miodraga Plakalovića, dugogodišnjeg direktora u realnom sektoru i ranijeg načelnika Odjeljenja za privredu u Opštini Pale.
Miodrag Plakalović - Foto: RTRS
Miodrag PlakalovićFoto: RTRS

U tom javnom preduzeću izvršena je primopredaja dužnosti između starog i novog rukovodstva na čelu sa Plakalovićem koji je, kao jednu od prvih odluka koje će kao direktor donijeti, najavio pojeftinjenje vode za građane i sveukupnu racionalizaciju poslovanja.

- Zahvalan sam na prilici koju mi je dala Opština Pale i Nadzorni odbor. Preuzimam rukovođenje Preduzećem i prihvatio sam ovu poziciju zato što vidim da načelnik Opštine i sadašnja većina u Skupštini imaju viziju koja se poklapa sa mojim idejama. Zajedno ćemo raditi na tome da voda bude kvalitetnija i jeftinija jer je to osnovna potreba naših sugrađana, a takođe i značajan faktor u razvoju turizma na ovom području. Nakon analize sveukupnog poslovanja, u najkraćem mogućem roku, zajedno sa timom svojih saradnika, započeću racionalizaciju rada Preduzeća, kojom bi se, po mojoj procjeni, moglo omogućiti pojeftinjenje vode već u septembru ove godine, a u kom tačno iznosu, zavisiće od realnih finansijskih pokazatelja. Kao što građani znaju, u dva navrata u poslednjih godinu dana povećavana je cijena vode, prvo za 15 odsto pa onda za 25 odsto. Gubici, koji su posljedica lošeg upravljanja, pokrivani su poskupljenjima vode, preko leđa naroda, i na to ćemo staviti tačku – naveo je Plakalović i dodao da će za nekoliko dana izaći pred javnost sa detaljnim planom i programom oporavka Preduzeća.

On je naveo da će, osim racionalizacije poslovanja preduzeća, prioriteti novog rukovodstva biti rješavanje problema kvaliteta vode, s obzirom da je poslije svake kiše na Palama "mutna voda koja može biti štetna po zdravlje građana", kao i ogroman "rasip vode iz vodovodne mreže od nevjerovatnih 61,67 odsto, kao što piše u zvaničnim izvještajima".

- To znači da Vodovod isporuči korisnicima nepunih 40 odsto vode iz vodovodne mreže, dok više od 60 odsto ne stigne do građana, nego završi u rasipu iz nepoznatih razloga. Preračunato u novcu, to je oko 1,5 miliona maraka godišnje, što ukupno iznosi više od 10 miliona maraka gubitka po osnovu rasipa vode, u prethodnih sedam godina rukovođenja bivšeg menadžmenta - precizirao je Plakalović.

Promjena na čelu ЈP Vodovod i kanalizacija uslijedile su nakon što Skupština opštine Pale nije usvojila izvještaj o radu tog preduzeća, a potom je iz istog razloga Skupština akcionara smijenila Nadzorni odbor i imenovala novi na čelu sa Predragom Klačarom.

Novi Nadzorni odbor smijenio je Dejana Kojića zbog niza propusta u vodosnabdijevanju i ogromnih gubitaka u distributivnoj mreži Preduzeća, na šta se Kojić u dva navrata žalio Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu, prvi put zbog smjene Nadzornog odbora, a drugi put zbog sopstvene smjene.

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu u oba slučaja odbacio je žalbu Kojića, čime su sve donesene odluke potvrđene kao zakonite.