latinica  ћирилица
13/08/2024 |  16:04 ⇒ 17:26 | Autor: TANЈUG

Putin sa Abasom: Rusija ostaje posvećena stvaranju nezavisne Palestine (VIDEO)

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas se u Moskvi sastao sa palestinskim kolegom Mahmudom Abasom, gdje je izrazio zabrinutost zbog visoke stope smrti civilnog stanovništva u Gazi i ponovo potvrdio posvećenost Moskve miru i stvaranju nezavisne palestinske države.
Sastanak Abasa i Putina u Moskvi (Foto:  EPA-EFE/ALEXEY MAISHEV) -
Sastanak Abasa i Putina u Moskvi (Foto: EPA-EFE/ALEXEY MAISHEV)

Putin je napomenuo da je Rusija zabrinuta zbog humanitarne krize u Pojasu Gaze i dodao da je Moskva u Palestinu poslala 700 tona pomoći, prenosi RIA Novosti.

- Prije svega, naravno, zabrinuti smo zbog gubitaka među civilnim stanovništvom, prema podacima UN, to je već 40 hiljada ljudi, a uglavnom su to žene i djeca - rekao je on.

On je istakao da Rusija ima dugogodišnje i duboke veze sa arapskim svijetom, a sa Palestinom posebno, i podsjetio da se Moskva uvijek zalagala za mirno rješenje palestinsko-izraelskog sukoba.

- Vi i ja imamo zajednički stav, a to je da korijeni ovog problema sežu daleko u prošlost i da su povezani sa ignorisanjem odluka koje su ranije donesene na nivou međunarodnih organizacija, prije svega na nivou UN, u vezi sa formiranjem i stvaranjem nezavisne palestinske države - rekao je Putin.

Ruski stav o ovom pitanju podrazumeva da je za obezbeđivanje dugoročnog, pouzdanog i stabilnog mira na Bliskom istoku neophodno sprovesti sve odluke UN i, prije svega, stvoriti punopravnu palestinsku državu, zaključio je ruski lider.

Abas je pohvalio dugogodišnje veze Palestine i Rusije, zaključivši da je ''Rusija jedan od najdražih prijatelja palestinskog naroda''.

Istovremeno, on je ocijenio da UN nisu uspjele u misiji stvaranja Palestine zbog pritiska SAD, ali je istakao da neće prihvatiti prisilno iseljavanje Palestinaca sa okupiranih teritorija.

- Nećemo prihvatiti iseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze, Zapadne obale i Јerusalima, kao što se dešavalo mnogo puta u 20. vijeku, vjerujemo da ćemo uz vašu (rusku) podršku postići naše ciljeve - rekao je on.

Sastanku su prisustvovali visoki ruski i palestinski zvaničnici, uključujući ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.