latinica  ћирилица
13/08/2024 |  16:40 ⇒ 17:24 | Autor: TANЈUG

Kamala Haris će održati govor o planovima za smanjenje troškova na skupu u petak

Potpredsjednica SAD Kamala Haris u petak će održati govor o planovima za smanjenje troškova, što birači navode kao jednu od glavnih zabrinutosti, na mitingu u ključnoj državi Severnoj Karolini.
Kamala Haris (Foto: EPA-EFE/BIZUAYEHU TESFAYE) -
Kamala Haris (Foto: EPA-EFE/BIZUAYEHU TESFAYE)

Haris će otputovati u Roli, u Sjevernu Karolinu, državu za koju se demokrate nadaju da će osvojiti na predstojećim izborma, kako bi iznijela plan ''za snižavanje troškova za porodice srednje klase'' i uređivanje korporativnih cijena, rekao je neimenovani zvaničnik kampanje.

Ona je prošle nedjelje otkazala skup u ovoj saveznoj državi, u kojoj su demokrate pobijedile samo dva puta u poslednjih 50 godina.

Rojters navodi da će u četvrtak fokus biti na razlici između njenog i političkog plana aktuelnog predsjednika DŽoa Bajedna, čija je ekonomska politika naišla na kritike birača zbog troškova stanovanja, lejekova, namirnica i benzina.

Haris će održati događaj u Bijeloj kući sa Bajdenom u četvrtak za koji se očekuje da će se fokusirati na troškove zdravstvene zaštite, a najavila je da će, ukoliko bude izabrana, ukinuti porez na napojnice, što je politika slična Trampovoj.

Ona je kontrolisala ''korporativnu pohlepu i dizanje cijena" kada je bila glavni tužilac Kalifornije od 2011. do 2016. godine, izazivajući farmaceutske, naftne, elektronske i kozmetičke kompanije, rekao je zvaničnik kampanje.

Haris ''zna da su troškovi previsoki i da će borbu protiv inflacije učiniti prioritetom od prvog dana", dodao je zvaničnik.

Ovaj pristup se značajno razlikuje od Trampovog, koji tvrdi da će popuštanje propisa o industrijama, uključujući finansije i energetiku, smanjiti troškove i podstaći rast, navodi britanska agencija.

Na nacionalnom nivou, Haris vodi protiv Trampa za pet procentnih poena, odnosno 42 odsto prema 37 odsto, pokazala je Ipsosova anketa objavljena u četvrtak.