latinica  ћирилица
13/08/2024 |  17:00 ⇒ 17:05 | Autor: sputniknews.com

Gutereš zatražio da Afrika dobije stalno mjesto u Savjetu bezbjednosti UN

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je da Afrika dobije stalno mjesto u Savjetu bezbjednosti UN u okviru procesa reformi za ispravljanje istorijskih nepravdi, prenijeli su danas zapadni mediji.
Savjet bezbjednosti UN (foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Savjet bezbjednosti UN (foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Savjet bezbjednosti - čiji su pet stalnih članica Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD - dugo je kritikovan zbog predstavljanja realnosti koja je preovladavala na kraju Drugog svjetskog rata kada je veći dio Afrike još uvijek bio pod kolonijalnom vlašću, prenose mediji.

- Svijet se promijenio od 1945. godine, ali sastav Savjeta bezbjednosti, uprkos nekoliko izmjena, nije išao u korak sa svjetskim promjenama - rekao je Gutereš.

Deset zemalja, rotirajućih članica SB UN, bira se po regionima, ali za razliku od pet stalnih članica, one nemaju pravo veta.

Debatu je u ponedjeljak pokrenuo predsjednik Sijera Leonea Јulijus Mada Bio i iznio argumente za stalno članstvo Afrike u SB UN.

- Vrijeme polumjera i postepenog napretka je prošlo. Glas Afrike se mora čuti i njeni zahtjevi za pravdom i jednakošću moraju biti ispunjeni - rekao je predsjednik Јulijus Mada Bio.

Savjet bezbjednosti UN ima značajne odgovornosti, uključujući odobravanje mirovnih operacija, uvođenje međunarodnih sankcija i određivanje načina na koji UN treba da reaguju na sukobe širom svijeta.