latinica  ћирилица
13/08/2024 |  17:19 ⇒ 17:24 | Autor: SRNA

Granične kontrole koje je uvela Njemačka moguće i nakon 15. decembra

Granične kontrole koje je uvela Njemačka mogle bi da budu produžene i poslije 15. decembra ako bude potrebno, jer su se pokazale veoma uspješnim u borbi protiv krijumčara i neregularnih migracija, izjavila je njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.
Berlin - Bundestag - Foto: RTRS
Berlin - BundestagFoto: RTRS

- Granične kontrole ostaće onoliko koliko je potrebno - rekla je Fezerova u Gerlicu, na granici sa Poljskom, i dodala da će to stanje vjerovatno potrajati dok ne stupi na snagu evropski sistem azila.

EU je u decembru postigla dogovor o novim pravilima za rješavanje neregularnih dolazaka azilanata i migranata, a sporazum je pozdravljen kao napredak nakon gotovo decenijskog spora o tom pitanju. Sporazum bi mogao da stupi na snagu krajem 2025. godine.

Njemačka je najavila strože kontrole na svojim kopnenim granicama sa Poljskom, Češkom i Švajcarskom kao odgovor na prošlogodišnji nagli porast broja zahtjeva za azil.

- Postigli smo veliki uspjeh u smanjenju neregularnih migracija, a borba protiv krijumčara je bila veoma efikasna - rekla je Fezerova.

Ona je dodala da je Berlin obavezan da obavijesti Evropsku komisiju o produženju graničnih kontrola.