latinica  ћирилица
13/08/2024 |  18:06 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Od sutra drugi upisni rok na univerzitetima u Srpskoj (VIDEO)

Konkurs za upis studenata u drugom upisnom roku na univerzitetima u Srpskoj biće objavljen sutra. Na Univerzitetu u Banjaluci mjesta ima za još 876 studenata - 481 student može biti upisan na budžet, 126 na samofinansiranje. Mjesta ima i za 232 strana studenta i 37 vanrednih. Prijave za upis trajaće od 26. do 30. avgusta, dok će prijemni ispiti biti polagani 2. septembra.
Studenti (Foto: UNIBL) -
Studenti (Foto: UNIBL)

Sva mjesta u prvom upisnom roku popunjena su na Fakultetu bezbjednosnih nauka. Na Psihologiji, Glumi i Odsjeku grafičkog dizajna Univerziteta u Banjaluci, takođe više nema slobodnih mjesta.

Iz godine u godinu sve je manje studenata u Srpskoj, a razlozi su, ističu na fakultetima, migracije stanovništva i smanjen broj svršenih srednjoškolaca.

U prvom upisnom roku Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci upisao je 64 studenta. Najveći broj je na programu Matematika-informatika, Geografija, Biologija i Prostorno planiranje.

Za Fiziku se odlučuju samo rijetki - beogradski univerzitet upisao je samo jednog studenta, slična situacija je i u susjednoj Hrvatskoj. U Banjaluci, nije bilo ni jednog kandidata u prvom upisnom roku.

Fakulteti u Srpskoj kontinuirano promovišu svoje studijske programe i nauku na različite načine, ističu naši sagovornici. Po nekima je problem u osnovnom i srednjem obrazovanju.

- Imamo ogromne probleme koji najčešće dolaze zato što je nauka predstavljena djeci kao bauk, nešto čega se trebaju bojati u osnovnom i srednjem obrazovanju, i onda njome niko u suštini ne želi da se bavi - ističe Andrej Madunić iz Naučnog društva "Vladimir Prelog".

Da li je potrebno spajati srodne studijske programe u jedan, modernizovati postojeće, više ulagati u pronatalitetnu politiku, pitanja su za cjelokupno društvo. Do tada, svim studentima srećno 2. septembra na prijemnom ispitu.