latinica  ћирилица
13/08/2024 |  18:08 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Zašto na blokade političkog Sarajeva ćute strane ambasade? (VIDEO)

Republika Srpska, za razliku od Federacije, pokazala je fleksibilnost u vezi sa planom rasta Evropske unije, vrijednim 6 milijardi evra, koji ima za cilj da omogući ekonomsko i socijalno približavanje zemalja regiona i Evropske unije.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Sve je srušila SDA. A zbog nemogućnosti dogovora sa političarima iz Federacije, 260 miliona maraka čeka na računima Elektroprenosa i Uprave za indirektno oporezivanje. Iz Srpske pitaju, zašto na blokade političkog Sarajeva ćute strane ambasade?

Da se postigne dogovor, pa poništi, u BiH nije nova vijest. Da su uvijek isti krivci za to, i to smo navikli. Čini se ne čudi ni kada federalni političari svoje interese stave ispred građana i BiH. Pokazala je to blokada Plana rasta EU i više od milijarde evra za BiH. Pred Srpsku je stavljeno 113 prioriteta. Pokazana je fleksibilnost. Samo tri tačke, ističe ministar finansija u Savjetu ministara Srđan Amidžić, ostale su sporne u komunikaciji sa Evropskom komisijom.

- Naši prijedlozi jesu prihvatljivi i kao takvi za Evropsku uniju ne predstavljaju problem, vezano za Ustavni sud, komisiju za koncesije. Ali su kolege iz Federacije BiH odlučile da, iz njima znanih razloga taj proces zakoče. Tu se govorilo da se neće ići na entitetsko glasanje, već da će se postići dogovor konsenzusom, što je bilo prihvatljivo za Srpsku i EU, ali kolege iz FBiH to nisu željele da učine - rekao je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amiđić.

To što su četiri kantona srušila nacrt reformske agende za Plan rasta, nije iznenađenje za SDP. Damir Mašić kaže - SDA je na taj način dvadesetak proteklih godina navodno štitila BiH i spustila je na najniže grane.

- SDA dužnosnici iz četiri kantona pokazali su da su im bitniji jeftini politički poenti u izbornoj godini nego prosperitet države u koju se kunu, barem deklarativno. Tu su do kraja demaskirani - istakao je šef Kluba poslanika SDP BIH u PD Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić.

Tako je u ovom trenutku propuštena prva tranša od 70 miliona evra. Neki bi ocijenili, i nije značajan iznos. Ali u ovom slučaju, značajnija je loša poruka koja se blokadom šalje.

- Ako nastavimo da radimo na ovaj način, ne možemo očekivati veći ekonomski rast, ne možemo očekivati bržu konvergenciju dohotka sa dohotkom EU, ne možemo očekivati veće investicije, ne možemo očekivati bolji kreditni rejting, nižu kamatnu stopu. Šta možemo očekivati? Da kaskamo za Evropom, svijetom, a imamo istorijsku šansu - kaže ekonomista Saša Stevanović.

Nema novca za projekte od Evropske unije, a nema ni od prikupljenih akciza Uprave za indirektno oporezivanje i Elektroprenosa. Opet zbog nemogućnosti dogovora sa federalnim političarima.

- Zamislite vi ludosti. Mi pričamo o planu rasta a imamo 260 miliona KM koji "stoje" da se grade putevi i auto-putevi. Zamislite vi da imate 200 miliona a dižete kredit, u Elektroprenosu. Kad neko kaže BiH je ekonomski neodrživa. Što ovaj strani faktor koji se miješa u sve, ne pomogne da se podijeli taj novac kojem se zna namjena? - dodaje Amiđić.

Namjena je jasna. A i funkcija novca. U drugim zemljama to je obrt. U BiH baš i nije. Dakle, inverstiranje a ne stajanje na računu.