latinica  ћирилица
13/08/2024 |  19:06 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Zbog neplaćanja usluga "Sarajevo gas" obustavio isporuku gasa Sarajevu (VIDEO)

Preduzeće "Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo obustavilo je danas u podne isporuku gasa Sarajevu. Razlog je neplaćanje usluga za transport gasa.
Gasovod (Foto: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI, ilustracija) -
Gasovod (Foto: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI, ilustracija)

Sarajevski "Energoinvest" uprkos prošlogodišnjem postignutom dogovoru, nije htio da primi fakturu za sedmi mjesec.

Prvih šest mjeseci ove godine sarajevskom "Energoinvestu" nije bio sporan prošlogodišnji dogovor postignut zajedno sa resornim ministarstvima koji je definisao cijenu od 14,1 marku po 1000 kubnih metara gasa – i uz dogovor da se ona neće mijenjati tri godine.

- Oni su prvih šest mjeseci plaćali uredno sve te fakture. Kad je došlo za sedmi mjesec oni su jednostavno rekli ne da neće da plate, nego su stornirali tu fakturu. Odbili su i to je bio razlog zašto smo ušli u obustavu, jednostavno ne možete raditi neku uslugu, ako vam neko tu uslugu ne plaća - rekao je direktor "Sarajevo-gasa" Istočno Sarajevo Nedeljko Elek.

I dok ne žele da plate ono što su sami potpisali, u "Energoinvestu" naprasno nameću svoje tumačenje odluke Regulatorne komisije Republike Srpske, kako je aktuelna cijena primjenjiva tek od 1.1.2025. godine, te bi ni manje ni više nego da vrate cijenu od prije tri godine.

- To znači da posljednja faktura bi trebala biti 7.20 maraka po metru kubnom. Ona je došla na 14.10 marak, odnosno gotovo za 100 odsto veća. Mi to nismo prihvatili, tražili smo da se koriguje ta faktura - rekao je v.d. direktora "Energoinvesta" Sarajevo Mirza Ustamujić.

Elek ističe da postojeća cijena ima dozvolu Regulatorne komisije i da je "Energoinvest" pobijaju tumačenja i Regulatorne komisije i Ustavnog suda.

- Mi ovdje imamo stav komisije, stav Ustavnog suda Republike Srpske, stav "Sarajevo-gasa", Vlade Republike Srpske koji kažu svi jedno. Јedino "Energoinvest" govori drugačije. Znači njihovo tumačenje je različito od tumačenja same Komisije, pa dajte molim vas o čemu se ovdje radi, tako da mislim da samo žele da izazovu problem, ništa više - istakao je Elek.

"Energoinvestov" stav nema nikakvog utemeljenja, ističe Elek i smatra da iza svega stoji, kako kaže, bildanje mišića pred lokalne izbore, ali i finansijske teškoće u kojima se nalazi sarajevsko preduzeće.