latinica  ћирилица
13/08/2024 |  20:27 ⇒ 20:27 | Autor: Agencije

Petković: Kurti želi samo rat i haos, nadam se da je to svima jasno

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da izjava premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da most na Ibru mora biti otvoren i da o toj temi nema razgovora - jasno pokazuje da on želi samo rat i izazivanje sukoba sa dalekosežnim posljedicama.
Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

- Nadam se da je sada svima jasno, posebno u međunarodnoj zajednici, ko je Aljbin Kurti - balkanski piroman, koji žudi za sukobom i izazivanjem haosa u regionu - naveo je Petković u pisanoj izjavi.

Dodaje da Kurtija nikada dijalog nije ni interesovao, a naročito ne ZSO, jer je njegova politika etnički čisto Kosovo, očišćeno od Srba.

Petković je ukazao i da je jedino što je Kurti za posljednje dve godine radio, a što čini i danas - jesu nasilni i jednostrani potezi koji imaju za cilj proterivanje i progon srpskog naroda sa KiM.

- Јednostrano otvaranje mosta je sa bezbjednosnog aspekta izuzetno opasan potez kojim Kurti želi da dovede do sukoba. Čak i u danu kada zvaničnici SAD, ali i danima unazad i drugi članovi Kvinte, kao i EU i Kfor, jasno upozoravaju da pitanje mosta jedino može da se riješi u dijalogu u Briselu i nikako drugačije, Kurti najstrašnije gazi po dijalogu i ideji normalizacije - ukazao je Petković.

Da li je u tome Kurti sam ili zapravo ima prećutnu podršku, najbolje će se, kaže, pokazati na temi mosta.

- Može Kurti da donosi kakve god hoće odluke, ali dokle god je Kfor fizički prisutan na mostu i ne dozvoli njegovo otvaranje, most neće ni biti otvoren. Zato jedino možemo da se uzdamo u Kfor da će se držati svoje javno izgovorene riječi i da neće dopustiti sprovođenje suludih i opasnih Kurtijevih ratnih planova - zaključio je Petković.

Izvor: www.kosovo-online.com